Neoweb.nl

Ondergrondse CO2 Opslag

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Vredenburg

  • ***
  • 122
  • +19/-1
  • Dit forum is het helemaal !
Ondergrondse CO2 Opslag
« on: June 05, 2007, 10:13:57 AM »
Proef met opslag broeikasgas in Noord-Nederland 

In Noord-Nederland wordt waarschijnlijk een eerste proef gedaan met de ondergrondse opslag van broeikasgas. Het gas wordt dan niet in een leeg gasveld opgeslagen, maar in een gebied met waterhoudende lagen (aquifers).

Het experiment kost 40 miljoen euro en wordt deels voorbereid door onderzoeksinstituut TNO. Ook de NOM, gastransporteur Wintershall, de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en energiegiganten als Essent, Nuon, RWE en Gasunie zijn bij het project betrokken.

Op welke locaties grondonderzoek wordt verricht, is niet bekend. Over twee zou het eerste broeikasgas de grond in moeten. TNO presenteert binnenkort de uitkomsten van haar seismische onderzoeken. ”De eerste metingen zien er veelbelovend uit, al is het wel zo dat de resultaten op de meest gewenste locatie toch wat tegenvielen”, aldus projectleider Peter Sterkenburgh van Aquifers Noord-Nederland. In plaats van de gehoopte 125 miljoen ton kan Aquifers er ‘ slechts’ 60 miljoen ton CO2 kwijt. Het gas wordt onder druk opgelost in waterdat zeven- tot achthonderd meter diep zit. Het is de bedoeling dat het proefproject drie tot vier jaar draait.

Bron: Energy Valley
Zie: http://www.energyvalley.nl