Neoweb.nl

Onze wereld wordt geregeerd door olieproducenten, auto- en wapenfabrikanten

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.158
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
De omzet van Shell in 2007 was 355 miljard dollar! En telde 107.000 werknemers.
En Shell is slechts het niet eens het grootste oliebedrijf ter wereld..

Je hebt ook nog BP (omzet 291 miljard in 2007), Exxon (370.000.000.000 dollar omzet in 2007) , Chevron (204 miljard dollar omzet in 2007), Total (159 miljard)

Samen zijn deze 5 al goed voor een omzet van zo'n 1.400.000.000.000 (1.4 biljoen dollar) in 2007!
De cijfers over 2008 zijn nog veel beter!

En dat zijn slechts de 5 grootste olieproducenten ter wereld. Er zijn nog honderden andere olieproducenten die ook miljarden omzetten laten zien.
Zie: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_petroleum_companies

Je kan begrijpen dat de bedragen die hiermee gemoeid zijn een hoop vergoeilijken.

We gebruiken zo'n 31 miljard vaten olie per jaar. Met een marktprijs van zo'n 40 dollar per vat is dat 1.2 biljoen dollar per jaar.
En dan hebben we het over ruwe olie. Alle omzet en winst op derivaten zoals benzines zijn daarvan uitgesloten.
Verder maken oliebedrijven ook veel omzet op de winning van aardgas.

Al met al is de olie-industrie een wereldwijde biljoenen industrie, waar miljoenen mensen werkzaam zijn, en waar overheden gigantische inkomsten op behalen. (belastingen)

Met recht mogen deze bedrijven dan ook meebeslissen wat er politiek gebeurt.

Maar het verhaal gaat verder. Naast de oliebedrijven heb je ook nog de wapenfabrikanten. Ook zij vertegenwoordigen een omzet van honderden miljarden per jaar en zijn daarmee bijna net zo belangrijk als de olie-industrie. (financieel gezien)

En dan hebben we nog de autoindustrie als geheel.
Met miljarden klanten die jaarlijks duizenden dollars afschrijven op hun auto's, is de auto industrie van vergelijkbare omvang.

Nu komt de grote rekensom.
1 + 1 + 1 = ???

Het is algemeen bekend dat deze bedrijven politieke invloed hebben. En dat is ook niet raar met dergelijke (financiele en maatschappelijke) belangen. Miljoenen mensen zijn afhankelijk van deze industrieen voor hun werk. En overheden strijken gigantische belastinginkomsten op.

Maar ergens klopt er iets niet.

Nederland is maar een klein landje, maar toch geven we zo'n 13 miljard uit aan defensie! Waarom? Om onze spierballen te laten zien?
Met 13 miljard zouden we heel Nederland kunnen voorzien van betere zorg, betere scholen, beter openbaarvervoer, betere wegen, volledig onafhankelijk van grijze stroom etc.
In amerika is het nog veel erger.. daar werd in 2006 zo'n 396 miljard dollar uitgegeven aan defensie! En dat geld ging voornamelijk naar de oorlog in Irak.. en ja.. laat daar nou net weer olie vandaan komen.
Een opstootje in die regio zorgt voor een leuke stijging van de olieprijs, waar de oliemaatschappijen weer van profiteren
Dus waarom zou de olie-lobby voor die oorlog zijn?
Ook in Nederland wordt de olie-lobby voornamelijk door de rechtse politiek partijen uitgedragen. Meer geld naar defensie (lees, toegang verschaffen tot landen met olie in de grond + de olieprijs kunstmatig hooghouden door onrust)... Geen alternatieven voor olie, die het monopolie van olie in gevaar kunnen brengen.. etc.

Maar ook de omringende landen die olie in de grond hebben profiteren van die oorlogen. Want ook hun olie wordt meer waard!
Dus vinden die landen het eigenlijk wel erg dat Iran zo dwars ligt? Of houdt dat de olieprijs juist netjes hoog!
En die onrusten (oorlogen), worden weer uitgevochten met wapens van de wapenfabrikanten...

Verder is het algemeen bekend, dat de olieindustrie nauw samen werkt met de auto industrie. Immers.. de meeste auto's rijden op olie!
Deze lobby is dus nog sterker!
Denk je dus echt dat de (rechtse) politiek zal strijden voor bijvoorbeeld electrische auto's? Of meer subsidie voor zonnepanelen?
Nee.. ze financieren wel graag projecten waar deze oliebedrijven ook aan mee doen, zoals waterstof auto's. Maar waterstof is straks 3 keer zo duur als benzine.. en wordt weer gemaakt door diezelfde olieindustrie..



Offline Robert

  • *****
  • 3.158
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
En wat dacht je van banken? energiemaatschappijen? etc?

Neem bijvoorbeeld zonnepanelen voor particulieren. Ik denk niet dat energiemaatschappijen zoals Nuon of Essent daar echt blij mee zijn!
De huidige meest gebruikte zonnepanelen verdienen zich zonder subsidie binnen zo'n 9 - 12 jaar terug. Met subsidie is de terugverdienperiode zelfs iets van 4-6 jaar! De meeste fabrikanten geven 15 tot 25 fabrieksgarantie op de zonnepanelen! Daarbij zijn de huidige zonnepanelen bestand tegen weer- en wind, en zijn slagvast tegen bijvoorbeeld gigantisch hagel stenen.
Maar wat als iedereen zo'n paneel neemt? De aanschafkosten zijn in het begin misschien hoog, maar daarna heb je gratis energie!

Maar uiteindelijk zal door de gigantische groei van de zonnecelsector ook de zonnepanelenfabrikanten lobby zo groot worden, dat de grootschalige invoering van zonnepanelen in een stroomversnelling raakt.

Offline Benjamin23

  • ****
  • 351
  • +30/-4
  • Dit forum is het helemaal !
Wat wel interessant is, is het volgende.

Oliemaatschappijen zijn fel tegen de invoering van electrische auto's omdat het hun monopolie (olie) aantast.
Energiemaatschappijen zijn juist voor de invoering van electrische auto omdat het hun afzet van electriciteit zal laten groeien.

De consument kan deze ontwikkeling helpen door electrische auto's te vragen.

Verder kunnen wij als burgers meer subsidie eisen op zonnepanelen!

Het zou namelijk slecht zijn voor energiemaatschappijen als wij allemaal zelf onze energie kunnen opwekken.
Want dan valt er geen stuiver meer te verdienen aan ons energieverbruik!!

Windmolens worden wel gretig gebouwd, omdat energiemaatschappijen die zelf kunnen exploiteren. Nederlandse overheid trekt miljarden uit voor windmolens, terwijl de subsidie voor zonnepanelen maar een paar miljoen is!!

Draai dat eens 2 jaar om of verdeel de subsidie eerlijk!! Dus netzoveel subsidie naar zonnepanelen als windmolens!