Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Klimaat, wereldproblematiek, milieu, oorlogen, rampen, epidemien, etc. => Topic started by: jorisegmond on November 10, 2011, 12:29:10 PM

Title: 'Oplevende zonneactiviteit belooft kwakkelwinter'
Post by: jorisegmond on November 10, 2011, 12:29:10 PM
'Oplevende zonneactiviteit belooft kwakkelwinter'

AMSTERDAM - Hoewel diverse weerkundigen koude wintermaanden voorspellen, zou het wel eens een kwakkelwinter kunnen worden.
Omdat er relatief veel zonneactiviteit is, kan het nog wel zes jaar duren voor koude oostenwinden strenge vorst laten terugkeren.

Dat stelt de wetenschapssite bitsofscience.org in een winterprognose.

Afgelopen jaar zou het 'zonneminimum' dat schaatsijs mede mogelijk maakt ten einde zijn gekomen. Actuele waarnemingen tonen volgens de wetenschapssite aan dat het aantal 'zonnevlekken' in november tot boven de honderd is gestegen.

Koud en droog
Klimatologen vermoeden al jaren een verband tussen de hoeveelheid zonneactiviteit en Europees winterweer.

Het komt erop neer dat de kans op hogedrukgebieden rond de Noordpool en boven Scandinaviƫ toeneemt bij lage zonneactiviteit en weinig zonnevlekken. Dat scenario zorgt voor koud en vrij droog weer.

Westenwind
Als de hoeveelheid vlekken toeneemt, trekken de westenwinden over het noordelijk halfrond weer aan en krijgt Europa met depressies vanaf IJsland te maken. Dat zorgt voor veelal regenachtig winterweer in Nederland.

Klimaatmodellen en observaties van de NASA bevestigen dat het verband zo sterk is, stelt Bitsofscience. In de jaren dat Elfstedentocht werd verreden - 1963, 1985, 1986 en 1997 - zou de zon zich relatief rustig hebben gehouden.

Ook in de afgelopen drie jaar, toen in Nederland enkele toertochten op natuurijs werden verreden, waren er relatief weinig zonnevlekken.

bron : nu.nl (http://www.nu.nl/wetenschap/2664148/oplevende-zonneactiviteit-belooft-kwakkelwinter.html)