Neoweb.nl

Opwarming aarde bedreigt voedselproductie

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Opwarming aarde bedreigt voedselproductie
« on: May 27, 2005, 12:09:13 PM »
'Opwarming aarde bedreigt voedselproductie'

bron:nu.nl

ROME - Door opwarming van de aarde dreigt in ontwikkelingslanden een afname van de hoeveelheid grond die geschikt is voor landbouw. Daardoor zal het aantal mensen dat honger lijdt, dramatisch stijgen, waarschuwde de VN-organisatie voor voedsel en landbouw (FAO) donderdag in een rapport.

Volgens de FAO geldt de dreiging voor ongeveer veertig arme landen, die samen twee miljard inwoners tellen. In die landen wonen nu al 450 miljoen ondervoede mensen en dat aantal dreigt explosief te stijgen, aldus het VN-orgaan. In het deel van Afrika onder de Sahara lijken de hardste klappen te gaan vallen.

Ontregeld
De opwarming van de aarde wordt grotendeels toegeschreven aan de ophoping van zogeheten broeikasgassen in de atmosfeer. Die zorgen ervoor dat warmte niet kan ontsnappen (het broeikaseffect). Veel wetenschappers vrezen dat door de stijgende temperatuur, de zeespiegel stijgt als gevolg van smeltend poolijs, waardoor wereldwijd het klimaat ontregeld raakt.

Droog
Tegen het einde van deze eeuw kunnen die ingrijpende klimaatsveranderingen in sommige gebieden leiden tot overstromingen en stormen, en in andere gebieden tot extreme droogte. Gevreesd wordt dat in Afrika tussen nu en 2080 een gebied dat vier keer zo groot is als Groot-Brittanniƫ, te droog kan worden voor voedselproductie.