Neoweb.nl

Toename van zware orkanen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.122
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Toename van zware orkanen
« on: September 17, 2005, 11:49:01 AM »
Toename van zware orkanen
 
bron:planet.nl
 
De afgelopen 35 jaar is het aantal zware orkanen fors toegenomen.
Dat blijkt uit een studie van Amerikaanse wetenschappers die hun resultaten in Science hebben gepubliceerd. De toename is volgens de auteurs hoogstwaarschijnlijk een gevolg van de opwarming van de aarde.

Intenser
Wetenschappers van het Georgia Institute of Technology en het National Center for Atmospheric Research, analyseerden de statistieken van cyclonen, tyfonen en orkanen die weersatellieten de afgelopen 35 jaar hebben verzameld.

Het totale aantal orkanen (buiten de Atlantische Oceaan cyclonen of tyfonen geheten) bleek in deze periode niet te zijn gestegen, maar wel de intensiteit en de tijdsduur van de wervelstromen. Sinds 1990 vonden wereldwijd bijna twee keer zoveel zware orkanen (categorie 4 of 5) plaats in vergelijking met de periode 1970-1989.

Op de Atlantische Oceaan en de Caribische Zee werden van 1970 t/m1989 16 orkanen van catergorie 4 of 5 geteld, een aantal dat in de 15 jaar daarop tot 25 was gestegen.

In de oostelijke Pacific nam het aantal toe van 36 tot 49 en de westelijke Pacific van 85 tot 116 zware cyclonen.

Het noordelijke deel van de Indische Oceaan kende in de eerste periode slechts 1 zware cycloon, terwijl dat er in de periode 1989-2004 7 waren. In het zuidelijke deel nam het aantal van 23 toe tot 50 cyclonen van categorie 4 of 5 (met windsnelheden boven de 208 km per uur).

Warmer zeewater
Volgens Peter Webster van het Georgia Institute of Technology doet de trend zich wereldwijd voor en is er een duidelijke link met de mondiale stijging van de zeewatertemperatuur.

Hierdoor is het volgens hem onwaarschijnlijk dat lokale fenomenen als El Niño, de Noord-Atlantische Oscillatie en de Pacific Oscillatie de stijging van het aantal zware orkanen veroorzaken.

De temperatuur van het zeewater in de tropen is de afgelopen 35 jaar met bijna 1 graad gestegen. Dat lijkt nog niet zo veel, maar voor de vorming van orkanen kan een kleine stijging voldoende zijn. Orkanen kunnen tot wasdom komen wanneer de temperatuur van het oceaanwater stijgt tot boven de 26 graden Celsius.

“Orkanen worden gevoed wanneer zeewater verdampt en opstijgt. Het condenseert in de lucht en geeft warmte af, waardoor de intensiteit van orkanen toeneemt,” liet Webster weten.

Katrina-achtige orkanen
Mede-onderzoeker Greg Holland van het National Center for Atmospheric Research voorziet door de stijging van de zeewatertemperatuur dan ook een toename van orkanen zoals Katrina, die op haar hoogtepunt in de hoogtste categorie 5 werd ingedeeld.

“De kans op Katrina-achtige orkanen is toegenomen,” aldus Holland. “Zonder die stijging van de zeewarertemperatuur zou Katrina misschien een orkaan geweest zijn van categorie 2 of 3.”

Andere onderzoekers betwijfelen of de opwarming van de oceanen volledig debet is aan de toename van zware orkanen. Zij menen dat een mogelijke toename over een periode van minimaal 60 jaar bekeken moet worden.

“We hebben onze studie echter opzettelijk tot de afgelopen 35 jaar beperkt omdat er van eerdere periodes geen volledige satellietgegevens beschikbaar waren,” aldus Webster.