Neoweb.nl

onderzoek gevolgen fijnstof onder verkeersdeelnemers

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline D.Heusden

  • *****
  • 408
  • +28/-5
  • van nanotechnologie tot ruimtevaart
onderzoek gevolgen fijnstof onder verkeersdeelnemers
« on: June 05, 2007, 10:06:52 AM »
Uniek onderzoek naar gezondheid verkeersdeelnemers

ARNHEM - Vrijwilligers van de GGD en de gemeente Arnhem gaan donderdag in de ochtendspits in hun woonplaats voor de eerste keer op pad om de effecten van luchtverontreiniging en fijnstof op verkeersdeelnemers te meten. De proef wordt het komende jaar vijftig maal herhaald.
 
De vrijwilligers rijden twee uur lang door het verkeer op de fiets, in de auto of in de bus. Direct na hun tocht volgt een gezondheidsonderzoek op bloed en longen. Volgens de onderzoekers van de Universiteit Utrecht en de GGD Arnhem is in de hele wereld nog nooit zo uitgebreid onderzocht welke verkeersdeelnemers het meeste last hebben van verontreiniging, aldus een woordvoerster maandag.

Bloed- en longfunctie onderzoek
De vrijwilligers laten zich voordat zij de straat op gaan bloed afnemen. Ook wordt de longfunctie getest en worden ontstekingsreacties in de longen gemeten. Nadat zij twee uur door de ochtendspits hebben gereden, worden die onderzoeken herhaald. De verwachting is dat het verkeer effect heeft op de gezondheid, zegt onderzoekster Moniek Zuurbier.

Trolly
Om zoveel mogelijk verschillende gegevens te verzamelen, rijden de deelnemers de ene keer door de drukste spitsstraten en de andere keer door een rustige omgeving. Zowel benzine- als dieselauto's doen mee aan het onderzoek. Arnhem is de enige stad in Nederland waar nog trolleybussen rijden, zodat ook het verschil tussen belasting in een diesel- en in een elektrisch aangedreven trolleybus gemeten kan worden.

In Nederland is in 1990 voor de laatste keer onderzoek gedaan naar blootstelling aan luchtverontreiniging onder automobilisten en fietsers. Maar in dat onderzoek zijn de acute gezondheidseffecten niet onderzocht, zegt Zuurbier. Bovendien is volgens haar het wagenpark sinds 1990 zo veranderd, dat de gegevens niet meer kunnen kloppen.

bron: ANP & nu.nl