Neoweb.nl

Plasmavergassing

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Plasmavergassing
« on: October 18, 2010, 11:10:31 AM »
plasmavergassing
Bij plasmavergassing worden grondstoffen (plastics, biologisch materiaal) verdampt in een plasmaboog van zo'n 5.000 graden. Op deze manier ontstaat er brandbaar gas en slak
Deze techniek werd eerst toegepast om biologische wapens onschadelijk te maken. De hoge temperatuur zorgt ervoor dat complexe (gevaarlijke) moleculen, omgezet worden in onschadelijke basisgassen en basiselementen zoals H2, O2, C, N2

Het voordeel van plasmavergassing is dat je hele pure uitlaatgassen en restproducten krijgt, die je verder kan gebruiken als basis grondstof.
Dit in tegenstelling tot verbrandingsovens, waar een mix van uitlaatgassen vrijkomt (CO2, NOx, SOx, Dioxines etc) en er allemaal vervuiling in het as achterblijft.

Het nadeel van plasmavergassing is de hoge temperatuur die nodig is. In het verleden was plasmavergassing daarom een dure hobby.

Volgens onderzoekers levert plasmavergassing tegenwoordig wel meer energie op dan erin gaat. Dit omdat de prijs van afvalverwerking en energie in het algemeen gigantisch is gestegen.

Bepaalde visionairs denken dat afval in de toekomst in wijkcentra verzamelt wordt via ondergronde tunnels en wordt verdampt in plasmavergassings-installaties, die op hun beurt dan weer energie leveren aan de wijk. 

Zowieso is plasmavergassing een goede manier om afval op een nette manier weer terug te brengen in de basis elementen.