Neoweb.nl

Proeven met waterstofbom veroorzaken nog steeds kankers

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
Proeven met waterstofbom veroorzaken nog steeds kankers
« on: April 19, 2005, 09:24:10 AM »
Proeven met waterstofbom veroorzaken nog steeds kankers

bron: het belang van Limburg

Het aantal gevallen van kanker op de Marshall-eilanden, tengevolge van proeven met waterstofbommen, gaat nog verdubbelen, meer dan een halve eeuw nadat de tests werden uitgevoerd, zo blijkt uit een Amerikaanse studie.
Volgens het publieke Nationaal KankerOnderzoeksinstituut (NCI) hebben de tests al 530 kankers veroorzaakt, in het bijzonder de explosie op 1 maart 1954 van de 15 megaton bom die de codenaam Bravo kreeg. Waarschijnlijk zullen er bij de bewoners van de Marshalleilanden die meer dan vijftig jaar geleden aan de straling waren blootgesteld, nog eens zoveel kankers optreden.
Bij de bewuste bevolking moet 55 procent van de kankers zich nog ontwikkelen of worden vastgesteld.

De studie van het NCI was reeds in september klaar. Maar ze raakte pas vorige week bekend nadat functionarissen van de eilandengroep een verwijzing ernaar hadden gevonden in een rapport aan het Congres en er een kopie hadden van gevraagd.
Ten tijde van de Bravo-test op het atol Bikini, minimaliseerden Amerikaanse functionarissen de mogelijke gevolgen voor de gezondheid van de eilandbewoners. De mensen op Bikini werden niet geƫvacueerd hoewel het atol twee tot drie dagen met een radioactieve fall-out te maken had.