Neoweb.nl

'Ergere megadroogten door klimaatverandering'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
'Ergere megadroogten door klimaatverandering'
« on: April 22, 2009, 07:33:23 PM »
'Ergere megadroogten door klimaatverandering'
AMSTERDAM - Wereldwijde klimaatveranderingen kunnen de lange droge perioden in Afrika verergeren. Dat stellen Amerikaanse wetenschappers donderdag.
De meest recente droogte van enkele decennia lang kostte al aan 100.000 mensen in Afrika het leven. Dit zou slechts een voorproefje zijn van de toekomstige monsterlijke 'megadroogten', aldus de onderzoekers.
Korte en langere droge perioden, soms van wel eeuwenlang, wisselen elkaar stelselmatig af in Afrika ten zuiden van de Sahara.

Sahel
De opwarming van de aarde maakt deze droogten echter strenger en moeilijker te overleven voor de bevolking. Dat blijkt uit een onderzoek van klimatologen, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
De Sahel is een gebied tussen de woestijn Sahara in het noorden en de nattere delen van Afrika bij de evenaar.
De wetenschappers onderzochten sedimenten (afzettingsmateriaal) van het Bosumtwimeer in Ghana aan de westkust van Afrika.
Aan de verschillende lagen van de sedimenten konden zij de droogten bijna per jaar optekenen.
Hiermee verkregen de onderzoekers informatie over droge perioden tot wel 3000 jaar geleden. Uit de informatie van de laatste decennia blijkt dat de droge periodes in relatie staan met schommelingen in de temperatuur van het water.

bron: nu.nl