Neoweb.nl

Risico fijnstof slechts meetbaar voor statistische fijnproevers

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.146
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Risico fijnstof slechts meetbaar voor statistische fijnproevers

Waar liggen de fijnstofdoden?

Jaarlijks vallen in Nederland 18.000 doden door fijnstof, becijferde het RIVM. Moeten we dus dankbaar zijn voor de strenge Europese normen, die bouwend Nederland momenteel in een wurggreep houden? Epidemiologen vinden in de bevolking slechts een zeer zwak verband tussen sterfte en blootstelling. Toxicologen slagen er niet in om proefdieren of menselijke vrijwilligers ziek te maken met fijnstof. En de medische diagnose ‘gestorven aan fijnstof’ bestaat niet.

De becijfering in het RIVM-rapport betekent dat één op de acht sterfgevallen in Nederland te wijten zou zijn aan chronische blootstelling aan fijnstof. Ook een van de RIVM-auteurs erkent echter in Natuurwetenschap & Techniek van januari 2006 dat er grote onzekerheden kleven aan deze berekening. Bovendien stelt het rapport dat een ‘fijnstofdode’ gemiddeld tien jaar eerder overlijdt, terwijl daarover al helemaal geen harde data voorhanden zijn; dit gegeven is er namelijk als aanname ingestopt.

De Amerikaanse epidemioloog Suresh Moolgavkar van het Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle is resoluut over dit soort berekeningen: “De epidemiologische verbanden bij fijnstof zijn zo gering dat het totaal onzinnig is om er aantallen doden uit af te leiden.”

Moolgavkar kent de twee grootschalige Amerikaanse studies waaruit de jaarlijkse 18.000 doden zijn afgeleid, maar hij is overtuigd dat de minuscule ‘oversterfte’ niet te wijten is aan fijnstof, maar aan verschillen in levensstijl tussen de diverse bevolkingsgroepen, waarvoor in zulk soort onderzoek onmogelijk te corrigeren valt.

Toxicologen proberen al jaren tevergeefs om de minuscule statistische verbanden die epidemiologen vinden, aan te tonen bij proefdieren en menselijke vrijwilligers. In een experiment in Zweden ademden gezonde vrijwilligers en astmatici hoge concentraties dieseluitlaatgassen in. Er werden vrijwel geen effecten gevonden.
 
Ondertussen heeft de staatssecretaris van VROM, Pieter van Geel, al 900 miljoen euro beschikbaar gesteld voor maatregelen om de fijnstofconcentraties in Nederland omlaag te brengen. Volgens socioloog Roel Pieterman van de Erasmus Universiteit Rotterdam is men doorgeslagen in het gebruik van het voorzorgprincipe: “Bij een succesvolle toepassing van het voorzorgprincipe wil je dat de kosten lager zijn dan de uiteindelijke baten. Bij maatregelen tegen fijnstof kunnen de baten waarschijnlijk nooit aangetoond worden.”

bron:Natuurwetenschap & Techniek