Neoweb.nl

Satellietbeelden tonen enorme houtkap

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.122
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Satellietbeelden tonen enorme houtkap
« on: October 27, 2005, 10:57:32 AM »
Satellietbeelden tonen enorme houtkap
 
bron:nu.nl
 
Uit nieuwe satellietbeelden blijkt dat de houtkap in het Amazonegebied veel omvangrijker is dan eerder werd verondersteld.
Het oppervlak aan Braziliaans regenwoud dat door houtkap wordt getroffen blijkt zelfs twee keer zo groot, zo bericht het Carnegie Institution in Washington dat de nieuwe satellietbeelden heeft geanalyseerd.

Selectieve houtkap
De onderzoekers van het Carnegie Institution hebben hun bevindingen in Science gepubliceerd. Volgens hoofdauteur hebben houtkappers tientallen jaren selectieve houtkap gepleegd, een activiteit die op gangbare satellietbeelden niet zichtbaar was. De houtbedrijven kappen dan waardevolle individuele woudreuzen, maar laten het omringende bos intact.

Deze selectieve houtkap is nu voor het eerst in kaart gebracht door satellietbeelden met een ultrahoge resolutie te analyseren via een nieuwe techniek die wetenschappers van het Carnegie Institution hebben ontwikkeld. Tot dusver was de houtkap op satellietbeelden alleen zichtbaar indien hele stukken grond waren ontbost.

Diep in het regenwoud
“We ontdekten dat op deze manier jaarlijks gemiddeld een oppervlakte ter grootte van de staat Connecticut (bijna 15.000 vierkante km) aan regenwoud wordt vernietigd," aldus Asner.

"Die selectieve houtkap heeft een grote inlvoed op het planten- en dierenleven van het woud. Het verhoogt ook de mate van erosie en het aantal bosbranden. Bovendien belandt er door de selectieve houtkap tot wel 25 procent meer kooldioxide in de atmosfeer."

De onderzoekers zijn behoorlijk geschokken van de uitkomst van hun onderzoek, dat op satellietbeelden van 1999 t/m 2002 is gebaseerd. "We hadden verwacht dat we grote gebieden zouden aantreffen die met onbossing te maken hebben. Maar de mate waarin de selectieve houtkap tot diep in het regenwoud is gepenetreerd, is veel dramatischer dan we hadden gedacht," vertelde co-auteur Michael Keller aan National Geographic.

De Amerikaanse wetenschappers zijn hoopvol dat hun nieuwe techniek toegepast kan worden om de houtkap in de gaten te houden in andere landen met tropisch regenwoud.

"We stellen ons ten doel om de nieuwe satellietgegevens aan regeringen kunnen verstrekken, die dan strenger kunnen optreden tegen de illegale houtkap, " zo hoopt Asner.

links:
Carnegie Institution
Weergave van de illegale houtkap

Afbeelding: Het rood geeft de gebieden aan waar selectieve houtkap is vastgesteld.