Neoweb.nl

De aankomende oliecrisis (peak-oil) en de Hubbert Peak Theory

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Determination

 • **
 • 55
 • +12/-0
 • Neoweb is Hét Technologie Forum!
Omdat we in het topic over exponentiele groei en een oud topic genaamd Komt duurzame energie op tijd? het hier al over begonnen te hebben een nieuwe topic over:

De wereld piek in olieproductie.

Het gaat over het feit dat een olieveld een maximum heeft aan productiecapaciteit waarna het veld ieder jaar minder kan produceren. Dit treed ook op wereldschaal op. Het betekent dat we een nieuwe oliecrisis krijgen die erger wordt dan we ooit gehad hebben en die ook niet ophoud (zal opgevangen moeten worden met andere energiebronnen). Voor meer informatie ter introductie zie
http://www.peakoil.nl/pivot/entry.php?id=34

Wanneer dit gebeurt is nog steeds een discussiepunt. Er zijn 2 kampen, 1 verenigd met name onder de Association for the study of peak oil and gas (ASPO) die zegt dat de oliepiek voor 2010 komt.

Een ander dat met name door het International Energy Agency gepropageerd wordt die zeggen rond 2030.

Ikzelf ben overtuigd dat de piek voor 2010 komt. Er zijn veel redenen voor, hier diegene die ik het belangrijkst vind, wellicht een wat technisch verhaal pardon daarvoor.

- We produceren op dit moment zo'n 84 miljoen vaten per dag

- Er komen de komende 5 jaar (2005-2010) maximaal 13 miljoen vaten per dag aan olieproductie BIJ, waarbij de piek aan toename in 2007 valt (3.4 miljoen vaten per dag). Bron: IHS energy, CERA, Petroleum review

- Tussen 2005 en 2010 zal de afname in olieproductie van gepiekte landen ongeveer 6.5 miljoen vaten per dag bedragen (BP statistical review + IEA + skrebowski). Mogelijk als wat Matthew Simmons beweerd zal de afname groter zijn als Saudi Arabie al over zijn piek heen is

Oftewel de productie die erbijkomt neemt nog toe tot 2007 en daarna neemt deze af. De afname in gepiekte landen neemt steeds verder toe (van 1.14 miljoen vaten per dag tot 1.6 miljoen vaten per dag in 2010).

Als je ook nog gaat kijken naar de vraag die mogelijk is zullen we vanaf 2008 steeds minder olie moeten gaan verbruiken. Kijk maar naar deze powerpoint presentatie

http://www.odac-info.org/documents/chris_skrebowski.ppt

Slide 42 (uit mijn hoofd kan dus iets afwijken)

Een andere argumentatie is

- Het huidig olieverbruik is 84 miljoen vaten per dag.

- Dit neemt af naar zo'n 30 miljoen vaten per dag in 2030 (bron shell - Exxonmobil)

- Om aan de afname en vraag te voldoen moeten er zo'n 90 miljoen vaten per dag bijkomen aan nieuwe productie van nieuwe velden.

Mijn visie:

Als we accepteren dat de oliepiek komt betekent dat we als een wiedeweerga allerlei maatregelen zullen moeten gan implementeren. Want we kunnen niet zomaar overschakelen, de mijnen/fabrieken/methodes etc. zijn er niet van de ene op de andere dag. Willen we 40% van de energie winnen met duurzame energie dan zal dit 30 jaar zo niet meer duren.

Het is dus belangrijk dat we hier met zo veel mogelijk mensen bewust van zijn dat onze energietoekomst niet zo zeker is als we denken en de olieproductie waarschijnlijk piekt voor 2010. Dit betekent een totale omschakeling van de maatschappij. Hoe beter de mensen, overheid burgers ingelicht zijn dat de vrijblijvendheid van nu (persoonlijk autovervoer, goedkope productie, sociaal beleid) etc.. gaan stoppen en we veel meer een maatschappij krijgen met veel meer arbeid etc. hoe beter. Want anders wordt de omschakeling alleen maar chaotischer

Ik ga graag de discussie hierover aan (oliepiek) en over wat men denkt dat moet gebeuren. Kom maar op met uw argumenten!

Offline Determination

 • **
 • 55
 • +12/-0
 • Neoweb is Hét Technologie Forum!
Re: De aankomende Oliecrisis (peak oil)
« Reply #1 on: May 28, 2005, 09:36:02 PM »
Frank zijn vragen:

Hoe is je kijk op de toekomst geworden?

Ik ben wat optimistischer geworden in de zin van technologische mogelijheden en een heel stuk pessimistischer wat betreft menselijk gedrag/ cultuur en veranderingen hierin. De grootste moeilijkheid ligt er niet in dat we over kunnen schakelen op een leefbare vorm van samenleving. het grootste probleem ligt hem erin dat de meeste mensen niet uit de auto zullen willen, meer handwerk zullen moeten doen, vrijwel niets meer zullen moeten gaan verspillen etc..

of ben je misschien nog interessante eye openers tegengekomen ?

- Ali Al Naimi (Olieminister van Saudi Arabie) oppert tegenwoordig dat ze hun productieverhoging van 10 naar  12 of 15 miljoen vaten per dag niet 50 of 100 jaar vol kunnen houden maar maximaal 15 jaar

- De Groene partij in Nieuw zeeland heeft zijn verkiezingsprogramma voor volgend jaar alvast gepubliceerd. Peak Oil is 1 van de hoofdpunten

- op 5 juni komt er in Amerika een tv-film uit genaamd Oil shock. Deze film gaat over een enorme oliecrisis. Hij is gemaakt door FX networks, een onderdeel van de FOX News company. Zoals sommigen wel weten is FOX News de meest republikeinse (neo-con) nieuwszender. Wie zit achter deze film? Want ze proberen duidelijk het Amerikaanse volk ergens op voor te bereiden.........

-Matthew Simmons zegt dat we in het 4de kwartaal 2005 een olietekort krijgen van tussen de 2 tot 4 miljoen vaten per dag, ik heb de berekeningen ook gedaan en kom ongeveer op hetzelfde uit. (mits je aanneemt dat OPEC alleen maar extra heavy crude kan produceren en geen sweet light). Dit betekent dat we een prijs gaan zien van tussen de 60 en 75 dollar per vat aan het einde van het jaar en wellicht wel hoger.

Offline Determination

 • **
 • 55
 • +12/-0
 • Neoweb is Hét Technologie Forum!
Re: De aankomende Oliecrisis (peak oil)
« Reply #2 on: June 16, 2005, 12:20:10 PM »
Lees hier een vertaling van een stuk wat ECN (het grootste Nederlandse energie onderzoekscentrum) schreef over Peak Oil:

2.1 Wanneer zal de olieproductie pieken?: Dat is de vraag

http://www.peakoil.nl/pivot/entry.php?id=92#body

Offline Determination

 • **
 • 55
 • +12/-0
 • Neoweb is Hét Technologie Forum!
Re: De aankomende Oliecrisis (peak oil)
« Reply #3 on: June 21, 2005, 07:10:37 PM »
Het Nederlandse Peak-Oil Forum is geopend voor geintereseerden

http://forum.peakoil.nl

Offline merkator

 • *****
 • 330
 • +25/-4
 • Zeker Weten? Neoweb.nl...
Re: De aankomende Oliecrisis (peak oil)
« Reply #4 on: June 22, 2005, 11:19:23 AM »
Ruew olie prijs was gister net geen 60 dollar per vat. En een aangekondigde verhoging van de productie door OPEC heeft de prijzen ook niet gedempt.

Offline D.Heusden

 • *****
 • 408
 • +28/-5
 • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Re: De aankomende Oliecrisis (peak oil)
« Reply #5 on: August 13, 2005, 07:24:45 PM »
Er wordt een enorm schaakspel gespeeld om de energiereserves! Iran wil gewoon kernwapens ontwikkelen, om zich daartegen te wapenen!
Als ze dat niet ontwikkelen worden ze over 3 - 5 jaar ingenomen door een wereldmacht zoals Amerika(+schoothondje Europa), China of Rusland. (omwille van de olie)

Amerika en Europa halen voornamelijk olie uit het Midden-Oosten. Die gebieden vallen voornamelijk in het onstabiele 'moslimgebied'.
Amerika probeert middels militaire bezetting een stabiele olie regio te bouwen. (productie van olie veiligstellen) Als Iran daarvoor bezet moet worden maakt dat ook niet uit!
Iran heeft namelijk nog zo'n 100miljard vaatjes olie in de grond! x 65 dollar per vat zit daar dus voor zo'n 6500 miljard dollar in de grond!
Dan kun je wel een paar honderd miljard uittrekken voor een oorlog.. toch?

China (35 miljard vaten) is olie veilig aan het stellen in de grootste producent van Zuid-Amerika: Venezuela (met 50 miljard vaatjes) en Nigeria in Afrika (met zo'n 30 miljard vaten) Rusland heeft zelf een behoorlijke reserve (richting Siberie) (50 miljard vaatjes) en heeft daarnaast 'zicht' op zo'n 20 miljard vaatjes olie in Kazachstan, Turkmenistan, en Uzbekistan.

http://www.crocuta.net/RubberDuckies/Oil_EMEA.jpg
http://www.colorado.edu/geography/courses/geog_2412_f02/Oilmap.gif

De totale oliereserve van de wereld is beraamd op 1100 miljard vaten!
Per jaar verbruiken we op dit moment 27miljard vaten olie per jaar!
Dus over 40 jaar is het op!
Iran heeft voor ongeveer 4 jaar olie!
als de wereldeconomie blijft groeien is de olie sneller op!

We verbruiken nu ongeveer 97% van de productie (totale productie is ongeveer 30miljard vaten per jaar.
Als Iran nu al de oliekraan dicht doet, wordt olie vandaag al schaars!
Iran is goed voor iets van 10% van de wereldproductie dus dan hebben we een tekort van 3%!!

In 2009 gaat Shell pieken met productie! Afname is dan 100% van productie. (daarbij inbegrepen zit de ontwikkeling van nieuwe olievelden!)
In 2015 zullen alle maatschappijen aan het pieken zijn met hun productie. (olie wordt vanaf 2010 dus echt schaars!) Oorlog om olie is dan onafwendbaar tenzij we massaal overstappen op duurzame energie!

We hebben dus nog ongeveer 3.5 jaar om het verschil op te vangen met alternatieve bronnen.
Biodiesel, Bioethanol, Waterstof dat je kan maken van alle energiebronnen (wind, water, zon, olie, kolen, etc. )

Waterstof is slechts een beperkte oplossing, want als alle auto's op waterstof zouden lopen (opgewekt in kolencentrales), zou binnen 1 jaar al het platinum op zijn!
Een andere oplossing is gecomprimeerde lucht (perslucht)
Auto's kunnen 1600 km rijden op een tank van 25 liter stikstof (24bar!)

Als we overschakelen op alternatieven, kunnen we ook massaal gebruik van duurzame middelen en gebruik gaan maken van teerzanden en kolen.
Op alleen de wereldkolen reserve kunnen we nog zo'n 300 jaar vooruit!

Maar we moeten binnen 3.5 tot 5 jaar al massaal zijn overgestapt! (vanaf 2009, 2010, 2011 of 2012 begint anders de echte ellende!)
De Mayakalender eindigt trouwens in 2012!

Offline Comp_Lex

 • *
 • 2
 • +1/-0
 • Neoweb.nl Duurzame Technologie
Hubbert Peak Theory (Peak Oil)
« Reply #6 on: March 24, 2006, 09:17:48 AM »
Hallo,

wat vinden jullie van de Hubbert Peak Theory
« Last Edit: September 06, 2007, 09:47:13 AM by Robert »

Offline D.Heusden

 • *****
 • 408
 • +28/-5
 • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Re: De aankomende Oliecrisis (peak oil)
« Reply #7 on: June 21, 2006, 09:09:21 AM »
Vraag naar olie neemt tot 2030 met 40 procent toe
 
bron:planet.nl
 
WASHINGTON (ANP) - Tussen nu en 2030 zal de vraag naar olie wereldwijd met bijna 40 procent toenemen. Op dit moment gaan er dagelijks 86 miljoen vaten (159 liter) doorheen, over 24 jaar zullen dat er 118 miljoen zijn.

Dat cijfer is dinsdag bekendgemaakt door statistici van het Amerikaanse minsterie van Energie.

De vraag naar olie stijgt vooral door toedoen van de transportsector. In die branche zijn alternatieve energiebronnen moeilijk voorhanden, aldus het EIA, een onderdeel van het departement dat de berekeningen heeft uitgevoerd. Het EIA meldt verder dat de hoge vraag de olieprijs zal opdrijven. Dat kan weer tot gevolg hebben dat de vraag juist weer wat afremt, terwijl de zoektocht naar alternatieve energiebronnen intensiever wordt.

De Verenigde Staten blijven net als nu de grootste afnemer. Het land is in zijn eentje goed voor 20,8 miljoen vaten per dag. In 2030 zullen dat er 27,6 miljoen zijn. Verder neemt de vraag toe uit Azië, met name China en India. De EIA zegt dat olie een afnemend aandeel heeft in de totale energievoorziening. In 2003 werd 38 procent van de energie opgewekt uit olie, dat zal in 2030 33 procent zijn.

Het aandeel van de OPEC-landen zal de komende jaren iets afnemen. Ook de rol van Noorwegen als olieproducent zal kleiner worden. Dat land is nu de belangrijkste producent van Europa. West-Afrika en landen rond de Kaspische Zee zullen een groter aandeel krijgen.


 

Offline Digihans

 • *****
 • 1.792
 • +86/-8
 • Gender: Male
 • E=MC2
Re: De aankomende Oliecrisis (peak oil)
« Reply #8 on: June 21, 2006, 09:12:36 AM »
Ruew olie prijs was gister net geen 60 dollar per vat. 

nu, een jaar later zo'n 70 dollar.

Offline Cornelisman

 • **
 • 52
 • +6/-1
 • Neoweb:Innovatie, Technologie, Duurzaamheid & Milieu
Re: De aankomende Oliecrisis (peak oil)
« Reply #9 on: October 16, 2006, 07:40:29 PM »
ik zou me voorlopig vooral nog niet te druk maken...onder de rocky mountains ligt meer olie opgeslagen in steen dan de hele huidige bekende wereldvoorraad olie. tot nu toe was het echter niet rendabel, maar ik heb gelezen dat er bepaald schot in de zaak zit met de hoge olieprijzen.

zie ook:http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?file=/c/a/2006/09/04/MNGIEKV0D41.DTL

(uit het artikel:)
If the tests go well and Shell gets all necessary government approvals, he said, the company will be ready to start large-scale, commercial oil production by about 2015.

O'Connor said the company expects commercial production to be profitable as long as international oil prices are at least in the low $30s per barrel, far below the current $70 average.

Offline D.Heusden

 • *****
 • 408
 • +28/-5
 • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Re: De aankomende Oliecrisis (peak oil)
« Reply #10 on: October 23, 2006, 02:44:23 PM »
Voor de productie van olie uit teerzanden is enorm veel 'zoet' water nodig.
Dus niet alleen de olie wordt schaars, maar ook het drinkwater dreigt hiermee schaars te worden.
Daarnaast kunnen we ook steenkolen vergassen of er zelfs weer vloeibare brandstoffen van maken, maar ook dat kost enorm veel energie.

Daarbij zijn deze technieken nog niet productie rijp (net als kernfusie nog niet commercieel rendabel is), dus zal er rond 2009/2010 toch echt een piek in de olieproductie/vraag zitten.

Peak oil houdt namelijk in dat er minder naar boven wordt gepompt dan er vraag naar is.

Offline Cornelisman

 • **
 • 52
 • +6/-1
 • Neoweb:Innovatie, Technologie, Duurzaamheid & Milieu
Re: De aankomende Oliecrisis (peak oil)
« Reply #11 on: October 23, 2006, 05:24:39 PM »
heb je het wel gelezen?!? het gaat niet over teerzanden maar over olie uit steen. google maar eens op shale-oil + rocky mountains. oa shell is dr al mee bezig, het is een kwestie van tijd voordat grootschalige productie op gang komt. en met een hoeveelheid olie die 3 keer groter is dan de huidige wereldvoorraad blijft de peak nog wel even uit.

Offline Robert

 • *****
 • 3.158
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: De aankomende Oliecrisis (peak oil)
« Reply #12 on: May 30, 2007, 01:49:10 PM »
Quote
Een andere oplossing is gecomprimeerde lucht (perslucht)
Auto's kunnen 1600 km rijden op een tank van 25 liter stikstof (24bar!)

Er is inderdaad een vergevorderde ontwikkeling van de luchtauto.
Dit is een auto die op bi-energy of hybride-systeem rijdt. Dat is een combinatie van traditionele brandstof en perslucht.
De auto heeft een actieradius van 2000 km

http://www.theaircar.com/

Er zijn ook plannen voor een autobus op perslucht
« Last Edit: May 30, 2007, 01:52:34 PM by Robert »

Offline Robert

 • *****
 • 3.158
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: Hubbert Peak Theory (Peak Oil)
« Reply #13 on: September 06, 2007, 09:46:46 AM »
Hallo,

wat vinden jullie van de Hubbert Peak Theory

De Hubbert peak is een grafisch bergpatroon die de productie uit een olieveld weergeeft. De Hubbert-Peak volgt op hetzelfde bergpatroon dat we kunnen zien bij de grafische voorstelling van de ontdekking van nieuwe olievelden.

Als er dus ergens een nieuw olieveld wordt gevonden, duurt het enkele jaren voordat dit kan worden geexploiteerd. De productie neemt dus eerst toe. Na een bepaalde periode raakt de bron leeg en neemt de productie uit deze bron af. Dit laat zich aftekenen in een zgn. Hubbert Peak.

Amerika was in de veronderstelling dat de olie in hun grond nooit op zou raken. In 1970 piekte de productie van Amerika en daarna is de productie alleen maar minder geworden.
In ruim 57 olieproducerende landen is de piek inmiddels al voorbij. Ze produceren dus minder olie dan in de hoogtij dagen.
Het enige land dat nog niet heeft gepiekt is Saudie-Arabie. Echter zal de mondiale groei er voor zorgen dat ook deze oliebronnen binnenkort zullen pieken.

De wereldwijde productie van olie is eigenlijk al aan het pieken.


« Last Edit: September 06, 2007, 10:10:48 AM by Robert »

Offline Robert

 • *****
 • 3.158
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: De aankomende Oliecrisis (peak oil)
« Reply #14 on: September 06, 2007, 09:49:06 AM »
De productie uit Shale-oil en teerzand kost meer energie dan eruit komt.

En het feit dat maatschappijen als Shell daar nu al hun pijlen op richten, geeft aan dat de olie dus bijna op is!

Offline Robert

 • *****
 • 3.158
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: De aankomende oliecrisis (peak-oil) en de Hubbert Peak Theory
« Reply #15 on: September 06, 2007, 10:00:46 AM »
Gisteravond had je een duidelijke filmdocumentaire over de naderende oliecrisis.
Waar OPEC-landen hun voorraden jaarlijks omhoog bijstellen om zoveel mogelijk te mogen produceren, terwijl die voorraden helemaal niet bestaan!
Waar olie per liter goedkoper is als een liter drinkwater.
Waar olie oorlogen veroorzaakt en versterkt.
Waar nooit genoeg 'vervangende' energiebronnen zijn om deze crisis te stoppen.

KETNET/Canvas, 5-sept 2007, 22:45 uur

A crude awakening: The oil crashDocumentaire
Over de dreigende wereldwijde crisis als gevolg van olieschaarste. Deze crisis zal er sneller komen dan de meeste mensen denken en de prijzen zullen torenhoog worden.

Zie ook:
www.oilcrashmovie.com
www.acrudeawakening.org

hier een trailer:
« Last Edit: September 06, 2007, 10:12:17 AM by Robert »

Offline sparky

 • *****
 • 323
 • +46/-4
 • Gender: Male
 • Techniek is voor iedereen!
Re: De aankomende oliecrisis (peak-oil) en de Hubbert Peak Theory
« Reply #16 on: September 06, 2007, 06:50:47 PM »
Als peak-oil werkelijk een feit wordt / is, zal er enorme economische ramp volgen.

Offline triyann

 • *
 • 4
 • +1/-0
Re: De aankomende oliecrisis (peak-oil) en de Hubbert Peak Theory
« Reply #17 on: September 06, 2007, 11:42:24 PM »
dan is het misschien hoog tijd dat we alternatieve energie echt als alternatief gaan bekijken

Offline sparky

 • *****
 • 323
 • +46/-4
 • Gender: Male
 • Techniek is voor iedereen!
Re: De aankomende oliecrisis (peak-oil) en de Hubbert Peak Theory
« Reply #18 on: September 10, 2007, 08:32:15 PM »
Ik vrees dat we er weinig aan kunnen veranderen.
Al zouden regeringen vandaag nog plannen presenteren, dan nog duren die plannen enkele decennia om uitgevoerd te worden.
In die tijd is peak-oil al lang een feit.
Het kan nog een maand duren, nog een jaar, nog 3 of 5, maar het is onvermijdelijk.