Neoweb.nl

Tsunami nagebootst door wetenschappers Utrecht

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.150
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Tsunami nagebootst door wetenschappers Utrecht
« on: March 30, 2006, 08:54:36 AM »
Tsunami nagebootst door wetenschappers Utrecht 

bron:nu.nl

UTRECHT - Waterrampen als een tsunami of de overstroming van een rivier kunnen met twee nieuwe bassins worden nagebootst door wetenschappers aan de Universiteit Utrecht. De opstelling van de bassins maakt het mogelijk dat de rampen worden gecombineerd. Dat is uniek in Nederland, meldt de Utrechtse universiteit woensdag. Het gedrag van de Nederlandse kust en rivieren bij rampen kan met de bassins beter worden weergegeven.

Tot nu toe werd vooral gewerkt met veldmetingen en modellen, zegt wetenschapper Maarten Kleinhans. "Door deze bassins hebben we een extra aanvalsmethode om de natuur beter te begrijpen." Met de experimenten die in de waterbakken worden uitgevoerd, kunnen situaties worden bestudeerd die 'we in de natuur liever niet zien gebeuren'.

Modderlawine
Zo kan worden onderzocht wat de effecten zijn van een modderlawine. "Er ontbreekt nog veel informatie over de overgang van hellinginstabiliteit naar een modderlawine", verklaart Kleinhans. Met videoapparatuur en meetinstrumenten kan de informatie worden opgeslagen.

De waterbakken worden woensdag door de Universiteit Utrecht in gebruik genomen. De bassins worden vooral gebruikt voor onderwijs, maar ook voor onderzoek ter ondersteuning van veldwerk.