Neoweb.nl

opwarming aarde versnelt

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
opwarming aarde versnelt
« on: February 10, 2006, 09:58:24 AM »
Vorige eeuw warmer dan de laatste 1200 jaar

bron:nu.nl

WASHINGTON - In de tweede helft van de twintigste eeuw is het op het noordelijke halfrond warmer geweest dan in de laatste 1200 jaar. Dat hebben Britse onderzoekers deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Science gemeld. Met hun bevindingen steunen de onderzoekers van de Universiteit van East Anglia de opvatting dat het broeikaseffect de aarde in hoog tempo opwarmt.

Onderzoekers Timothy Osborn en Keith Briffa reconstrueerden op veertien plaatsen de temperaturen sinds het jaar 800. Volgens de onderzoekers was het in de vroege Middeleeuwen, tussen 890 en 1170, ongewoon warm. Tussen 1580 en 1850 was het daarentegen opmerkelijk koud. Uit eerder onderzoek bleek dat er in de Middeleeuwen een warmteperiode en korte ijstijd is geweest.


Nooit tevoren echter zijn daarvoor jaartallen aangegeven. Bij hun onderzoek keken de Britten naar boomringen, ijskernen en koraalriffen, maar raadpleegden ook dagboeken en scheepsjournaals.

Jaarringen
Aan de hand van de omvang van de jaarringen kan de temperatuur in een tijdvak worden vastgesteld. Een hoge temperatuur doet de boom extra groeien en levert een dikkere ring op.

De onderzoekers voerden hun metingen uit in Scandinavië, Siberië en de Rocky Mountains. Ze gebruikten dagboekgegevens uit bijvoorbeeld Nederland en België, waarin melding werd gemaakt van de dag waarop de grachten dichtvroren.

"We hebben eenvoudig geteld hoeveel van deze bronnen aangaven dat het in een bepaald jaar warmer was dan in het jaar daarvoor", liet Osborn weten. Sinds 1856 houden onderzoekers de temperaturen op de aarde wetenschappelijk goed bij.

Warme deken
Broeikasgassen als kooldioxide en methaan leggen een warme deken rond de aarde. Door de vermeerderde uitstoot van deze gassen als gevolg van industrie en verkeer wordt die deken dikker.

Broeikaseffect
Het onderzoek van de Britten bevestigt de stelling dat het versterkte broeikaseffect tot een warmer klimaat leidt. In november publiceerde Science een artikel waarin stond dat de mate waarin kooldioxide en methaan nu in de atmosfeer voorkomen hoger is dan in 650.000 jaar.

Offline skifla

  • *
  • 5
  • +2/-0
  • Neoweb is Hét Technologie Forum!
Re: opwarming aarde versnelt
« Reply #1 on: February 10, 2006, 10:03:05 AM »
De natuur heeft allerlei dempsystemen om extreme uitschieters te compenseren.

Zo is water bijvoorbeeld een amfolyt (kan zuur neutraliseren, maar kan ook basisch neutraliseren)

Ik denk bijvoorbeeld dat sneeuwval een systeem is om opwarming tegen te gaan.
Sneeuw zorgt namelijk voor minder opwarming.
Maar wij mensen halen al die sneeuw het liefst zo snel mogelijk weg! En roetdeeltjes maken de sneeuw 'grijs' en dus vatbaarder voor opwarming.

De mensheid veroorzaakt een probleem dat de natuur kan oplossen, maar tegelijkertijd veroorzaakt de mensheid iets waardoor het dempsysteem niet meer werkt.
Het gevolg kan een snel uit de hand lopende spiraal zijn.