Neoweb.nl

Vogelgrieppandemie economische ramp

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Vogelgrieppandemie economische ramp
« on: October 24, 2005, 09:31:05 AM »
'Vogelgrieppandemie economische ramp'

bron:nu.nl

MANILLA - Terwijl de meeste aandacht van organisaties als de Verenigde Naties gericht is op voorkomen van een vogelgrieppandemie bestudeert de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB) de economische gevolgen voor het geval dat.

Als het vogelgriepvirus zich van mens tot mens gaat verspreiden, kan dat alleen al in de landen rond de Stille Oceaan miljoenen mensen het leven kosten en leiden tot een economische schade van zeker 90 miljard dollar, aldus de ADB zaterdag. 

De bank becijferde dat bij een “relatief milde pandemie” de economische schade in landen rond de Stille Oceaan kan oplopen tot 110 miljard dollar als gevolg van het wegvallen van handel, consumptie en investeringen. “Het verlies van arbeidskrachten als gevolg van overlijden of ziekte kan nog eens 15 miljard kosten”, aldus de bank in een verklaring. Bij een ernstige pandemie kunnen de kosten op korte termijn makkelijk oplopen tot 250 miljard dollar.

Bij een pandemie “zullen de meeste economische activiteiten stoppen, terwijl de zorginstellingen in de meeste landen overspoeld worden”. De ADB benadrukt dat alles moet worden gedaan om een dergelijke wereldwijde epidemie te voorkomen. De bank stelt daarom 58 miljoen dollar beschikbaar om verspreiding van het voor mensen gevaarlijke H5N1-virus te voorkomen.