Neoweb.nl

'Nederland koopt dubieuze emissierechten'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.146
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
'Nederland koopt dubieuze emissierechten'
« on: August 28, 2011, 10:20:57 AM »
'Nederland koopt dubieuze emissierechten'
AMSTERDAM – Nederland koopt nog steeds dubieuze emissierechten aan om de Kyoto-doelstellingen te behalen. De regering gaat daarmee niet in op de oproep om die emissierechten naast zich neer te leggen.

Dat schrijft de Volkskrant op basis van betrokkenen bij de handel in emissierechten.
Het Kyoto-protocol heeft als doel broeikasgassen te verminderen. Overheden hoeven de CO2-reductie niet alleen in eigen land te halen, maar mogen ook investeren in projecten over de grens en die reductie in hun boekhouding opnemen.

HFC-23 broeikasgas
Al langere tijd bestaan er twijfels over grote buitenlandse projecten, schrijft het dagblad. Het gaat om de zogenoemde HFC-23-installaties, waarin het broeikasgas HFC-23 wordt vernietigd.
Met de vernietiging van het afvalgas worden zoveel emissierechten verdiend, dat de productie ervan een doel op zich is geworden. Dat betekent volgens de Volkskrant dat er eerst extra broeikasgas gemaakt wordt, om het vervolgens te kunnen vernietigen.
Miljoenen euro's

70 miljoen euro voor 7 miljoen ton CO2
De lidstaten van de Europese Unie kwamen eerder overeen dat bedrijven die dubieuze emissierechten niet meer mochten kopen. Dat verbod moest ook voor nationale overheden gaan gelden.
Toch heeft de Nederlandse overheid volgens de Volkskrant uit drie van dat soort projecten in China en India emissierechten aangekocht.
De rechten, die naar schatting 70 miljoen euro hebben gekost, zouden goed zijn voor de compensatie van 7 miljoen ton CO2-uitstoot in Nederland en van belang om de Kyoto-doelen te behalen.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu was niet bereikbaar voor commentaar op het bericht.

bron:nu.nl