Neoweb.nl

Noordpool heeft eigen gat in ozonlaag

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline jorisegmond

  • *
  • 35
  • +0/-0
Noordpool heeft eigen gat in ozonlaag
« on: October 04, 2011, 10:12:09 AM »
Noordpool heeft eigen gat in ozonlaag
Extreme kou zorgde voor afbraak ozon


Klimaatwetenschappers hebben voor het eerst een gat in de ozonlaag vastgesteld boven de Noordpool, staat vandaag in Nature. Het gat is ontstaan doordat het dit jaar in dit gebied langer erg koud is geweest.

Boven de Zuidpool ontstaat er elk jaar tijdens de lente een gat in de ozonlaag. Door de kou vormen waterdamp en salpeterzuur wolken. Deze wolken zorgen voor het omzetten van chloornitraat en zoutzuur in andere, meer reactieve chloorverbindingen. Deze verbindingen, zoals chloormonoxide, vernietigen, in combinatie met het lentezonnetje, ozon. Ozon bevindt zich in de stratosfeer en beschermt het leven op aarde tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling .

Boven de Zuidpool zitten er gedurende vier tot vijf maanden zoveel ozonvernietigende chloorverbindingen in de atmosfeer dat er een gat in de ozonlaag ontstaat. Boven de Noordpool gebeurt dit ook, maar de periode waarin de ozonvoorraad afneemt is korter. Hierdoor verdween er boven de Noordpool jaarlijks veel minder ozon.
 

Tot dit jaar. Een wervel van poolwinden zorgde ervoor dat het langer koud was. De wervel sloot een stuk van de atmosfeer af, waardoor warme en koude lucht zich niet konden mengen. Door aanhoudende kou is er voor het eerst ook boven de Noordpool een gat in de ozonlaag ontstaan. Volgens het recente onderzoek kan het gat zich meten met het gat boven de Zuidpool.
 

Het gat bevond zich de afgelopen lente boven het noorden van Rusland, stukken van Groenland en Noorwegen. Mensen uit deze gebieden hebben waarschijnlijk blootgestaan aan een hogere dosis UV -straling.

De wetenschappers verwachten niet dat er nu elk jaar zo´n dramatische afname van ozon boven de Noordpool zal plaatsvinden. Ook is het niet bekend waardoor de langere koude periode op de Noordpool is ontstaan.

Het gat in de ozonlaag is mede ontstaan door de aanwezigheid van CFK´s, uit onder andere spuitbussen, in de atmosfeer. Het gebruik van CFK´s is sinds het midden van de jaren negentig verboden. Deze schadelijke stoffen zijn nog lang niet verdwenen uit de atmosfeer, waardoor ze nog steeds ozon afbreken.
 
bron : wetenschap24.nl