Neoweb.nl

‘Zeespiegel stijgt dramatisch’

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.150
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
‘Zeespiegel stijgt dramatisch’
« on: March 24, 2006, 07:43:40 PM »
‘Zeespiegel stijgt dramatisch’
 
bron:planet.nl
 
Miami, Bangkok en de Malediven zullen verdwijnen als het broeikaseffect in hetzelfde tempo door blijft gaan.
Dit is de mening van onderzoeker Jonathan Overpeck van de universiteit van Arizona. De wetenschapper presenteert zijn studie vandaag in tijdschrift Science.

Dat de zeespiegel stijgt en het water in volume toe zal nemen, daarvan is iedereen wel overtuigd. In welke snelheid en omvang, daarover zijn de meningen verdeeld. De Verenigde Naties gaan uit van een stijging van minstens negen centimeter tot bijna een meter over de komende honderd jaar.

Zes meter
Volgens Overpeck is dat nog te optimistisch. Hij verwacht dat de temperatuur aan het eind van deze eeuw ongeveer 2,5 graden hoger zal zijn. In 2100 zou de zeespiegel volgens hem dan al zo'n drie meter zijn gestegen.

Overpeck maakte met computermodellen een vergelijking met 130 duizend jaar geleden, toen er ook een dergelijke warmtegolf plaatsvond. Destijds smolten dusdanig grote stukken ijs op de plek van Groenland en Antarctica, dat de zeespiegel zes meter hoger was dan de huidige. Overpeck verwacht dat dit in 2500 weer zal gaan gebeuren. Volgens hem zal dan in ieder geval het westen van Antarctica totaal zijn gesmolten.

Waterdamp
Zonder het natuurlijke broeikaseffect zou de gemiddelde temperatuur op aarde op jaarbasis -18 graden Celsius bedragen, in plaats van de huidige +15 graden. Maar omdat de mens grote hoeveelheden broeikasgassen in de dampkring brengt, wordt het broeikaseffect behoorlijk versterkt. Door de overvloedige regenval die daardoor zal ontstaan, het smelten van de poolkappen en de hoeveelheid waterdamp in de atmosfeer zal de zeespiegel enorm gaan stijgen.

Daarbij neemt water meer volume in dan de ijsbergen die nu al aan het smelten zijn bij Groenland en Antarctica. Dit proces kan ook een enorme seismische activiteit teweeg brengen. Sommige Groenlandse ijsbergen zijn zo hoog als de hoogste wolkenkrabber, en kunnen wel tien meter gaan verschuiven. Dit kan een heuse aardbeving veroorzaken, waarna andere ijsbergen ook zullen instorten, met nog meer water in de oceaan als gevolg.
 
links:
Overpeck's computermodellen
Broeikaseffect
Kennislink over klimaatveranderingen
Oceaan en zeespiegelstijging