Neoweb.nl

Zeevogels brengen chemicaliën naar Noordpool

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Zeevogels brengen chemicaliën naar Noordpool
« on: July 17, 2005, 01:48:31 PM »
Zeevogels brengen chemicaliën naar Noordpool
 
bron:nu.nl
 
De Noordpool wordt ernstig vervuild doordat chemicaliën uit de landbouw en industrie door zeevogels naar het gebied worden vervoerd.
Dat blijkt uit een veldstudie van Canadese wetenschappers. Het team, onder leiding van Jules Blais van de Universiteit van Ottawa, bestudeerde een aantal kleine meertjes bij Cape Vera in het noorden van Canada. Ze troffen vervuilende stoffen als kwik en DDT aan. Regionen die vlakbij een vogelkolonie liggen, bleken veel meer vervuild te zijn dan andere gebieden.

Volgens de onderzoekers dragen zeevogels de schadelijke chemicalien met zich mee en komen ze via de ontlasting in de natuur van de noordpool terecht. Dit proces is er mogelijk ook mede de oorzaak van dat er al eerder industriële chemicaliën zijn aangetroffen in het lichaam van sommige noordpoolbewoners. Ook voor de natuur zelf is het een zeer schadelijke ontwikkeling. De wetenschappers hebben hun resultaten gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Noordse stormvogels
De onderzoekers deden hun ontdekking terwijl ze een populatie van noordse stormvogels aan het bestuderen waren. Volgens de Britse omroep BBC is het niet duidelijk hoe de stoffen precies in de zeevogels terecht zijn gekomen. Voorheen werd altijd gedacht dat de meeste schadelijke chemische stoffen oplosten in de oceaan. Maar volgens de wetenschappers blijkt uit deze studie dat de stoffen worden opgepikt door zeevogels, die vervolgens weer aan land gaan, waar de stoffen via uitwerpselen in het milieu terecht komen.

Onderzochte gebieden die bij de broedkolonies lagen, waren rijk aan stikstof, afkomstig van de uitwerpselen van de vogels. Dezelfde gebieden bleken een sterk verhoogde concentratie aan chemicaliën te bevatten. De onderzoekers nemen aan dat deze stoffen in de vogels terecht zijn gekomen via plankton, (inkt)vissen en aas dat ze van de oppervlakten van de omliggende zeeën afschrapen, aldus persbureau AP. Resten van deze dieren zijn ook in de uitwerpselen van de vogels aangetroffen.

PCB's
Onder de op de Noordpool aangetroffen chemicaliën bevinden zich ook PCB's (polychloorbifenylen), giftige stoffen die zeer moeilijk afbreekbaar zijn. In de meeste landen, waaronder Nederland, geldt een verbod op de productie en het gebruik van deze schadelijke stoffen. Naar aanleiding van dit onderzoek gaan er stemmen op om naast PBC's ook andere chemicaliën in de ban te doen.

De Stockholm Conventie heeft een verbod gelegd op het gebruik van 12 verschillende chemicaliën. Die lijst moet echter verder worden uitgebreid, zo vinden verschillende milieuorganisaties. Helemaal nu ook de noordpool hierddoor gevaar blijkt te lopen. Verschillende dieren die daar leven krijgen de stoffen binnen. De mensen die er wonen, krijgen de chemicaliën vermoedelijk binnen door het eten van de eieren van de zeevogels.