Neoweb.nl

'Zware aardbeving op komst bij LA'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
'Zware aardbeving op komst bij LA'
« on: June 22, 2006, 11:06:48 AM »
'Zware aardbeving op komst bij LA'

bron;nu.nl

SAN DIEGO - Het zuiden van de Amerikaanse staat Calfornië moet zich voorbereiden op een zware aardbeving. De situatie daar is rijp voor een grote klap in de omgeving van Los Angeles en San Diego terwijl de autoriteiten niet zijn voorbereid op een ramp van dergelijke omvang. Dat meldden Amerikaanse media.

Het zuidelijk deel van de Andreas-breuklijn in de aardkorst, waar het de afgelopen twee eeuwen rustig is geweest, staat momenteel onder enorme druk. Daardoor kan elk moment een aardbeving ontstaan, zei wetenschapper Yuri Fialko van het Scripps Institute of Oceanography in San Diego tegen de nieuwsdienst CNet.

Wanneer zo'n natuurramp zich zou kunnen voordoen, is niet helemaal te voorspellen, aldus Fialko. "Het kan morgen zijn, maar ook over een jaar of tien of meer." Wel staat voor hem vast dat het gaat gebeuren.

Druk bouwt op
Doordat er de afgelopen eeuwen in het gebied geen aardbevingen van enige betekenis zijn geweest, is de druk op de breuk - die de staat Californië over een afstand van ruim duizend kilometer in noord-zuidrichting doorsnijdt - zo hoog opgelopen dat er een aardbeving met zeker een kracht van 7 of meer op de schaal van Richter ontketend kan worden.

Normaal gesproken zit er enige beweging in de tectonische platen langs de breuk, zo'n 1,5 centimeter per jaar. Maar de afgelopen periode was daar geen sprake van omdat de platen tijdelijk tegen elkaar zijn vastgelopen. Dat moet tot een 'ontlading' komen, zei Fialko, wiens onderzoek ook gepubliceerd wordt in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Zeldzaam
Fialko stelt dat de platen plotseling wel zeven tot tien meter langs elkaar kunnen schuiven. Een zo grote verschuiving komt zeer zelden voor. Ter vergelijking: de aardbeving bij het noordelijk deel van de breuklijn die in 1906 San Francisco verwoestte, was het gevolg van een plotselinge beweging van bijna 6,5 meter. Een dergelijke beving in het zuiden van de staat zou veel plaatsen aan de kust treffen, zei Fialko.

Uit een rapport van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid blijkt volgens de Californische krant The Desert Sun dat Calfornië totaal niet is voorbereid op een zware aardbeving. Het zou schorten aan mogelijkheden een grootschalige evacuatie te organiseren, aan medische zorg, aan onderdak voor ontheemden, aan een goed waarschuwingssysteem en aan coördinatie met particuliere instanties.

Gebreken
De Californische rampenbestrijdingsdienst heeft volgens de krant alleen maar de schouders opgehaald over het rapport. "Iedereen die zich bezighoudt met hulpverlening bij rampen, weet dat al. We doen ons best om de gebreken te verhelpen."