Neoweb.nl

Zelfstemmende gitaar / zelfstemmende instrumenten

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Zelfstemmende gitaar / zelfstemmende instrumenten
« on: November 19, 2007, 10:27:52 AM »
Gibson bouwt zelfstemmende gitaar

Goed nieuws voor gitaarspelende tweakers: Gibson zet begin december een zichzelf stemmende versie van het legendarische Les Paul-model in de winkel, onder de naam Robot Guitar.

De gitaarheld hoeft, om er zeker van te zijn dat de volgende akkoordenreeks of solo spatzuiver is, enkel de volumeknop uit te trekken en vervolgens alle snaren tegelijk aan te slaan. Daarop worden mechaniekjes die aan de stemknoppen zijn bevestigd in gang gezet die de gitaar binnen enkele seconden in de juiste stemming brengen. Op de volumeknop is tevens via ledjes uit te lezen of een bepaalde snaar ontstemd is: de indicator voor die snaar licht dan rood op.

 De Robot Guitar is niet enkel handig voor toondove snarenwonders. Zelfs gitaristen die over een absoluut gehoor beschikken zullen wel eens binnensmonds vloeken wanneer hun instrument midden in een nummer ontstemd raakt door temperatuurverschil of een ongelukkige aanvaring met een medemuzikant. Maar het instrument kan ook in een oogwenk in een voorgeprogrammeerde of zelfgekozen alternatieve stemming worden gebracht, zoals een open akkoord of eentje die enkel uit kwartintervallen bestaat. Het stemmechanisme heeft Gibson via een exclusief contract met met het Duitse Tronica verkregen.

De Robot Guitar beschikt tevens over brugzadeltjes die automatisch in de juiste positie gebracht kunnen worden, zodat het instrument over de gehele hals juist is geïntoneerd. De gitaar, die op 7 december op vierhonderd locaties werteldwijd beschikbaar komt, gaat circa 2500 dollar kosten. In eerste instantie gaat het om een limited edition van vierduizend gitaren. De verwachting is dat Gibson in de loop van volgend jaar meer gitaren van het automatische stemmechanisme gaat voorzien.

bron:Tweakers.net

Offline Av-

  • *
  • 4
  • +1/-0
Re: Zelfstemmende gitaar / zelfstemmende instrumenten
« Reply #1 on: March 06, 2008, 10:36:20 PM »
Ziet er leuk uit, maar ik denk dat de meeste mensen die het geld voor zo'n gitaar er voor over hebben (prof. gitaristen) zelf wel hun jengelplank in no-time kunnen tunen. Ook worden soms gitaren lager / hoger gestemd dan normaal, kan hij daar ook mee overweg?