Neoweb.nl

Geen Oscar-nominatie voor Oorlogswinter

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline mjkamminga

  • *
  • 48
  • +3/-0
Geen Oscar-nominatie voor Oorlogswinter
« on: February 05, 2010, 10:28:59 AM »
De Nederlandse speelfilm Oorlogswinter, van regisseur Martin Koolhoven, is niet genomineerd voor een Oscar.

De productie, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Terlouw, maakte kans op een nominatie voor het felbegeerde gouden beeldje in de categorie beste niet-Engelstalige film. Dat maakte de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie die de Oscars uitreikt, dinsdagmiddag (Nederlandse tijd) bekend.

Het oorlogsdrama was de Nederlandse inzending voor de Academy Awards. De film belandde eind januari op een zogenoemde shortlist met negen buitenlandse titels die kans maakten op een nominatie.

Oorlogswinter legde het uiteindelijk echter af tegen El Secreto de Sus Ojos (Argentinië), Un Prophète (Frankrijk), Das weisse Band (Duitsland), Ajami (Israël) en The Milk of Sorrow (Peru).

Beste Film
Het sciencefictionepos Avatar en het oorlogsdrama The Hurt Locker hebben elk negen nominaties voor een Oscar in de wacht gesleept. Ze zijn onder meer genomineerd voor beste film.

Andere kanshebbers voor een Oscar voor beste film zijn onder meer Inglourious Basterds, District 9, Up in the Air en The Blind Side. In totaal maken tien films, in plaats van de gebruikelijke vijf, kans op de hoogste filmprijs.

Beste Actrice
Sandra Bullock in The Blind Side, een waar gebeurd verhaal over een American Football-speler, is een van de genomineerden voor beste actrice.

Ook de Britse Helen Mirren maakt een kans voor haar rol in The Last Station, een historisch drama over de laatste dagen van de Russische schrijver Leo Tolstoj. Daarnaast prijkt Meryl Streep op de lijst, die in Julie & Julia een kookboekenschrijfster speelt.

Beste Acteur
Morgan Freeman, die Nelson Mandela speelt in Invictus, ontving een nominatie voor beste mannelijke acteerprestatie. Ook George Clooney maakt kans met zijn rol als immer rondreizende crisismanager in de komedie Up in the Air. En Jeff Bridges behoort tot de kanshebbers met zijn vertolking van een aan lager wal geraakte countryzanger in het drama Crazy Heart.

In de categorie beste regisseur zijn onder anderen genomineerd Kathryn Bigelow voor The Hurt Locker, haar ex-man James Cameron voor Avatar en Quentin Tarantino voor de actiefilm Inglorious Bastards, waarin Joodse militairen het in de Tweede Wereldoorlog opnemen tegen de nazi's.

De Oscars worden op 7 maart in Hollywood uitgereikt.

Zwartboek
Het was voor het eerst sinds 2007 dat een Nederlandse speelfilm het tot de shortlist schopte. Ook Zwartboek, van Paul Verhoeven, kreeg uiteindelijk geen nominatie.

De laatste keer dat Nederland een nominatie in de wacht sleepte, was in 2003. Toen zat het drama De tweeling van regisseur Ben Sombogaart bij de laatste vijf. In 1998 won Nederland een Oscar voor beste buitenlandse speelfilm met Karakter (Mike van Diem).

Ook Antonia, van Marleen Gorris, won in 1995 het felbegeerde beeldje. Fons Rademakers' De Aanslag, naar het boek van Harry Mulisch, ging in 1987 met een Oscar naar huis.

Oorlogswinter gooide tijdens proefvertoningen in Amerika hoge ogen. Zo noemde de Hollywood Reporter Oorlogswinter een van de mooist gemaakte films in de race van dit jaar. Maandag maakte distributeur Sony bekend de film in Amerika in de bioscoop te zullen brengen.

Korte animatiefilm
Er maakte dit jaar nog een Nederlandse productie kans op een Oscar. De film Variété van Roelof van den Bergh was in de running om een nominatie in de categorie beste korte animatiefilm, maar viste eveneens achter het net.

De vorige Nederlandse animatiefilm die een Oscar won was Father and Daughter van Michael Dudok de Wit in 2001.

Bron: nu.nl