Neoweb.nl

Lasers wekken Boeddha's weer tot leven

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.158
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Lasers wekken Boeddha's weer tot leven
« on: August 17, 2005, 10:16:27 AM »
Lasers wekken Boeddha's weer tot leven
 
bron:planet.nl
 
Een kunstenaar gaat de grootste Boeddhabeelden ter wereld, die ruim vier jaar geleden werden verwoest, 'reconstrueren' met lasers.
De twee beroemde Boeddhabeelden stonden in de Bamiyan Vallei in Afghanistan. De beelden zijn in de derde eeuw na Christus gebouwd en met hun 55 meter waren ze de hoogste Boeddhabeelden ter wereld. In maart 2001 werd het antieke kunstwerk verwoest door strijdkrachten van de Taliban, en het enige dat overbleef waren gigantische nissen in de wand van de klif waarin ze waren uitgehouwen.

Laserstralen
De laserkunstenaar Hiro Yamagata wil de Boeddha's nu weer tot leven gaan wekken. Hij is van plan om meerkleurige laserstralen over een afstand van 6,4 kilometer op de getroffen rotswand te projecteren. Op die manier moeten de gezichtloze gestalten van de gigantische Oosterse beelden weer zichtbaar worden. Met behulp van 14 projectoren zullen er 140 elkaar overlappende Boeddha's worden afgebeeld, in groene, roze, oranje, witte en blauwe neonkleuren.

Om het systeem draaiende te houden, gaat Yamagata gebruikmaken van zonnepanelen en windmolens. De afbeeldingen zullen ongeveer even groot zijn als de originele beelden die er hebben gestaan. Elk beeld zal voortdurend van kleur en patroon veranderen. De laserstralen van 80-100 watt zullen iedere zondagnacht vier uur lang worden geprojecteerd op de rotsmuur.

Religieus
Yamagata benadrukt dat hij met zijn grootschalige kunstwerk geen religieuze of maatschappelijke boodschap wil uitdragen. Zijn voornaamste doel is kunst. Toch zal de lokale bevolking volgens hem baat hebben bij het project. Om de lasershow te kunnen projecteren, moeten er namelijk zo'n 140 windmolens van 4000 kilowatt per stuk naar Afghanistan worden verscheept. Een groot deel daarvan zal ook worden gebruikt om de omliggende dorpen van stroom te voorzien.

Bovendien zal het project van de laserkunstenaar tijdelijk werk opleveren voor 40 jonge mannen uit de omgeving. Yamagata wil hen inzetten om de funderingen van de windmolens te graven. Desondanks reageerde de bevolking bezorgd op het nieuws over de moderne Boeddha-beelden. "Op het moment dat ze het woord 'laser' horen, denken ze aan lasers die mensen vermoorden en ogen blind maken. Maar deze lasers zijn volstrekt onschadelijk voor de mensen. Er wordt weinig kracht gebruikt", aldus de kunstenaar.

Bouwwerkzaamheden
In maart 2006 moeten de bouwwerkzaamheden van start gaan. Volgens de in Japan geboren, maar bij Los Angeles gevestigde Yamagata zullen de laserstralen ook geen gevaar vormen voor de beschadigde rotsen waarop ze moeten worden geprojecteerd. Lokale autoriteiten hadden hier eerder al hun zorgen over geuit. De Boeddha's van Bamyan stonden voor hun verwoesting op de lijst van wereld-cultuurerfgoederen van UNESCO, de cultureel-wetenschappelijke organisatie van de Verenigde Naties.

Volgens Zahir Aziz, de Afghaanse ambassadeur van UNESCO, komt een Zwitsers plan om de Boeddhabeelden geheel opnieuw op te bouwen, nu te vervallen. Het Zwitserse project zou ongeveer dertig miljoen dollar per beeld gaan kosten, terwijl Yamagata de kosten van zijn totale project op 'slechts' negen miljoen dollar schat. De VN-organisatie heeft er vertrouwen in dat de lasers veilig zijn voor zowel de bevolking als de rotsmuur.

links:
Unesco: Archaeological remains of the Bamiyan Valley
« Last Edit: August 17, 2005, 10:18:04 AM by Robert »