Neoweb.nl

Atoomdikke halfgeleider brengt nanocomputer dichterbij

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Atoomdikke halfgeleider brengt nanocomputer dichterbij
« on: October 25, 2004, 01:26:30 PM »
Atoomdikke halfgeleider brengt nanocomputer dichterbij

Bron: BBC News & TWeakers.net

Britse en Russische wetenschappers hebben een nieuw materiaal ontdekt dat de ontwikkeling van nanocomputers een stap vooruit helpt, zo lezen we op BBC News. Fysici van de universiteiten van Manchester (Verenigd Koninkrijk) en Chernogolovka (Rusland) ontdekten grafeen, een tweedimensionaal plat molecuul met de dikte van een enkel atoom. Grafeen behoort tot de familie van de fullereenmoleculen, waar onder andere ook buckyballen en nanotubes toe behoren. Fullereenmoleculen zijn geschikt voor de productie van supersnelle elektronische transistoren, bovendien zijn het sterke en flexibele materialen.

Door fullereenmoleculen te gebruiken kunnen kleinere transistoren gemaakt worden, waardoor de afstanden die elektronen moeten afleggen kleiner worden en de data sneller overgebracht kan worden. Op dit moment worden er nanotubes gebruikt in tests om snellere transistoren te ontwikkelen. Omdat grafeenmoleculen platter zijn, kunnen deze leiden tot snellere halfgeleiders. In tests met grafeenplaten is aangetoond dat elektronen afstanden kunnen afleggen van kleiner dan een micron zonder dat zij verstrooid raken, wat duidt op de mogelijkheid om deze moleculen te gebruiken voor snelswitchende transistoren.

Op dit moment is er nog geen enkel ander materiaal bekend dat tot dergelijke dingen in staat is. Om interessant te worden voor de productie van halfgeleiders moeten er wafers gefabriceerd kunnen worden van enkele centimeters groot. Volgens professor Geim, leider van het onderzoeksteam, wijst de ontwikkeling van nanotubes erop dat de grafeenproductie over ongeveer een decennium gemeengoed zou kunnen zijn.

Offline Vortexx

  • **
  • 98
  • +30/-1
  • Skull & Bones Spokesman
Re: Atoomdikke halfgeleider brengt nanocomputer dichterbij
« Reply #1 on: October 30, 2004, 11:37:06 AM »
De volgende stap is om te proberen of men veel grotere aaneengesloten vlakken dan/(eventueel van) deze schraapsels kan maken, het aardige is dat koolstof dan zowel als structureel bouwmateriaal alsook voor de daarin verwerkte electronica kan zorgen, wat te denken bijvoorbeeld van een Dyson Sphere van "computronium"?

http://www.aeiveos.com/~bradbury/ETI/Authors/Dyson-FJ/DysonShells.html

Maar iets minder ambitieus, een Buckmobiel zou ook leuk zijn O0
« Last Edit: October 30, 2004, 11:41:22 AM by Vortexx »