Neoweb.nl

'Bose-Einstein-condensaat bruikbaar voor transistoren'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
'Bose-Einstein-condensaat bruikbaar voor transistoren'
« on: February 02, 2007, 10:02:56 AM »
'Bose-Einstein-condensaat bruikbaar voor transistoren'

Bron: New Scientist-Tech & Tweakers.net

Wetenschappers hebben een transistor op basis van een zogeheten Bose-Einstein-condensaat ontworpen. Daarbij worden geen elektronen, maar atomen gebruikt om de schakeling te laten functioneren.

 De wetenschappers publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Physical Review A. In het artikel 'Transistorlike behavior of a Bose-Einstein condensate in a triple-well potential' zetten ze uiteen hoe een gas dat tot vlakbij het absolute nulpunt is gekoeld, gebruikt kan worden om transistor-achtige schakelingen te bouwen. Door het be├»nvloeden van een kleine hoeveelheid deeltjes in een Bose-Einstein-condensaat zou een stroom van atomen gereguleerd kunnen worden, waarmee in feite een transistor is ontworpen die geen elektronen-, maar een atomenstroom aanstuurt. Toepassing van de uitvinding is nog ver weg: het Bose-Einstein-condensaat zelf is pas in 1995 voor het eerst in de praktijk gerealiseerd door een team onderzoekers van de University of Colorado, die ook bij dit onderzoek betrokken is.

 Toch vermoedt het team dat hun vondst allerhande nieuwe toepassingen in de elektronica ('atomica' is waarschijnlijk een beter woord) mogelijk zal maken. Een normale fet kent een stroom elektronen die van een source naar een drain loopt; bij een Bose-Einstein-condensaatschakeling is de vergelijkbare stroom atomen zeer sterk afhankelijk van het aantal atomen dat zich in het condensaat ertussen bevindt. Dat zou aanzienlijk krachtiger versterkers mogelijk maken dan met de gangbare transistoren. 'Bovendien kunnen complexere schakelingen relatief eenvoudig gemaakt worden', denkt projectleider Alex Zozulya Worcester van het Polytechnic Institute in Massachusetts. Hij voorziet dat versterkers en stuurcircuits de eerste toepassingen van de ultrakoude technologie zullen worden.

links:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bose-einstein_condensate
http://www.newscientisttech.com/article/dn11061-atomic-transistor-may-switch-using-quantum-clouds.html