Neoweb.nl

De nano wereld

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Florian

  • ****
  • 327
  • +32/-0
  • Gender: Male
  • Alles heeft een tegengestelde
De nano wereld
« on: May 22, 2006, 07:58:39 PM »
De nanowereld:
Drie grote domeinen kunnen kunnen worden onderscheiden:

Nano-elektronica
Verdere ontwikkeling in de microelektronica, in het bijzonder voor computers, maar op aanzienlijk kleinere schaal.

Nanobiotechnologie
Combinatie van engineering op nanoschaal en biologie, om levende systemen te bewerken of om biologisch ingegeven stoffen op moleculaire schaal te ontwikkelen.

Nanomaterialen
Zorgvuldige morfologische controle op nanoniveau van stoffen of deeltjes, om nanostructuurmaterialen te produceren. Voor al deze overlappende domeinen worden instrumenten gebruikt om ultrakleine structuren te meten en te bewerken, namelijk de nanoschaal-resolutiemicroscopen.  :D

Nu nog iets uitgebreider:

Nano-elektronica
Automatisering met een molecule
Mogelijk dringen toekomstige technieken voor informatieverwerking nieuwe berekeningsmodellen op. Onder het motto "hoe gebruik maken van de intrinsieke eigenschappen van moleculen om berekeningen uit te voeren", in tegenstelling tot de huidige redenering rond "hoe transistoren met moleculen nabootsen", buigen wetenschappers zich in het BUN-project over de samenvoeging en het bestuderen van synthetische moleculen voor gebruik als toekomstige monomoleculaire elementen.

Nanobiotechnologie
Antiklevende of superklevende medische hulpmiddelen
Het NANOMED-project onderzoekt hoe nano-oppervlakken op biologische stoffen kunnen worden gebruikt voor weefselengineering. Met precies hetzelfde materiaal kan door topografische veranderingen op nanoschaal een verschil in kleverigheid met een factor 10 000 worden bekomen. Een beperkt adhesievermogen is van cruciaal belang voor medische instrumenten zoals katheters, terwijl superadhesieve materialen vereist zijn voor het herstellen van weefsels of bijvoorbeeld gebroken beenderen.

Sneller ziekten opsporen
Hoewel cystische fibrose (CF), een slopende longaandoening, via genetische testen kan worden opgespoord, blijven de huidige testen zowel duur als tijdrovend. In het kader van een project van de Europese Commissie wordt gewerkt aan betere testmethoden met hoge capaciteit op basis van een DNAchip. De bedoeling is volledig geautomatiseerde diagnostische systemen op te zetten, die defectieve CF-genen sneller en goedkoper kunnen opsporen. Ook voor de diagnose van andere genetische ziekten zouden dezelfde methoden kunnen worden aangewend.

Nanomaterialen
Nadruk op productie
Het NANOFIB-project buigt zich over de ontwikkeling van een gefocusseerde ionen-bundeltechniek. De diameter van de bundel bedraagt slechts een beperkt aantal nanometer, of enkele tientallen atoomdiameters. Het project betreft een van de nieuwe technologieën die erop gericht zijn om op erg kleine schaal patronen in stoffen aan te brengen – bewerking op nanoschaal dus. Deze technologieën vormen een belangrijke pijler van het onderzoek in de nanotechnologie, en zijn essentieel voor toekomstige nanoproductietechnieken.

Gaatjes vullen
Het sterk multidisciplinaire project NANOPTT heeft tot doel een technologie te ontwikkelen om perfect cilindrische gaten te vervaardigen in een polymeerplaat, met een diameter van amper een paar tientallen nanometer. Dergelijke platen worden vaak gebruikt in filtereenheden. De gaten worden met metalen of met andere polymeren gevuld, waardoor "nanodraden" worden gevormd. De gevulde platen kennen talrijke toepassingen in heel wat industriële sectoren, denk maar aan telecommunicatie en hoogontwikkelde magnetische geheugens, en zouden kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van een "laboratorium op chip".

Bron: Klein maar fijn. Europa; departement technologie; nanotechnologie
« Last Edit: May 22, 2006, 08:03:21 PM by Floriantje »

Offline onleesbaar

  • *
  • 20
  • +3/-1
Re: De nano wereld
« Reply #1 on: April 16, 2008, 08:40:24 AM »
"een DNAchip. De bedoeling is volledig geautomatiseerde diagnostische systemen op te zetten, die defectieve CF-genen sneller en goedkoper kunnen opsporen. Ook voor de diagnose van andere genetische ziekten zouden dezelfde methoden kunnen worden aangewend."

Geeft toch de vraag wanneer is iemand nu eigenlijk 'gewoon' en wanneer 'invalide'? Krijgen we straks een wereld met enkel ubermenschen? Enkel de armen krijgen nog te maken met DNAdefecten? Wordt ons mensbeeld zo dat iemand met een DNAdefect had dat de ouders dat maar moeten voorkomen?  Zoals nu het geval bij bloeddonorschap dat gewijgerd wordt doro Jehovagetuigen.

Ons mensbeeld is al veranderd door de ontdekking van het menselijk genoom..."Ik heb er de genen voor" ipv "ik heb er talent voor" etc.

Er zijn ook voorbeelden dat met behulp van nanotech mensen bionisch kunnen worden opgewaardeerd...wordt dat de toekoms? allemaal cyborgs?

Andere toepassingen (mbt voedsel):
http://www.unique-media.tv/nan003/