Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Nanotechnologie, micro technologie, zetatech, deeltjes fysica en chemie => Topic started by: Robert on June 15, 2005, 10:35:11 PM

Title: Delftse wetenschappers schrijven het kleinst
Post by: Robert on June 15, 2005, 10:35:11 PM
Delftse wetenschappers schrijven het kleinst
 
bron:planet.nl
 
Nederlandse wetenschappers hebben een nieuw gebied in de nanotechnologie ontsloten. Ze zijn erin geslaagd om met behulp van een elektronenbundel lijntjes te tekenen van nog geen 2 nanometer (twee miljardste meter).
En dat is een mijlpaal, want tot nu toe werd gedacht dat op deze manier verkregen lijntjes niet kleiner konden zijn dan 15 nanometer. De orde van grootte waarin we nu spreken is zeer klein: één nanometer is een miljardste meter. De grens van 15 nanometer is nu verlegd door dr. Kees Hagen en ir. Willem van Dorp van de TU Delft.

Nieuw record
Hagen en Van Dorp hebben het nieuwe record weten te vestigen door gebruik te maken van de techniek EBID (ElektronenBundel geÏnduceerde Depositie). Zij hebben in de Amerikaanse Arizona State University gebruik gemaakt van een speciaal apparaat dat een zeer smalle bundel elektronen (zie foto) wegschiet. Als deze elektronenbundel een oppervlak raakt, worden er elektronen met een veel lagere energie teruggekaatst.

Deze elektronen kunnen atomen uit moleculen die op het oppervlak liggen 'vastpinnen'. Als de electronenbundel zich op een vaste positie bevindt, ontstaat daardoor na een tijdje een minuscuul stipje. Als de bundel beweegt, resulteert dat in een flinterdun lijntje. De Delfste wetenschappers wisten stipjes van 0,7 nanometer groot en lijntjes van nog geen twee nanometer breed te produceren. De lijnen en stippen zijn opgebouwd uit het metaal wolfram.

Tot nu toe hadden natuurkundigen altijd gedacht dat de de lijntjes nooit kleiner dan 15 nanometer zouden kunnen zijn, omdat de terugkomende elektronen teveel uitgesmeerd zouden worden, ongeacht hoe smal de electronenbundel ook zou zijn. Uit het onderzoek van Hagen en Van Dorp, die zijn gespecialiseerd in de deeltjesoptica, blijkt dat dat dus niet het geval is.

Microchips
De lijntjes die door de Delftse onderzoekers werden geproduceerd, zijn vijftig keer dunner dan de dunste lijnen die nu op computerchips staan. De wetenschappers denken dat hun technologie in de toekomst ook een belangrijke rol zou kunnen gaan spelen in de chipsindustrie. Bedrijven als de microchipsfabrikant ASML zouden de ontwikkelingen nu al op de voet volgen.

Hagen en Van Dorp hebben naar eigen zeggen een nieuw gebied in de nanotechnologie ontsloten, namelijk die tussen de 10 en de 1 nanometer. Bovendien waren ze in staat om in relatief korte tijd gericht goede patronen te kunnen maken. Dit maakt EBIDdes te meer geschikt voor de productie van microchips.

Als het aan Hagen ligt, gaat zijn record sneuvelen. Hij wil namelijk een machine maken die het mogelijk maakt om zijn eigen record nog verder aan te scherpen. Hij wil daarvoor gelden gebruiken uit de innovatieprogramma’s NanoImpuls en NanoNed.