Neoweb.nl

'Diodemotor' voor microvoertuigjes ontwikkeld

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
'Diodemotor' voor microvoertuigjes ontwikkeld
« on: March 22, 2007, 08:58:20 AM »
'Diodemotor' voor microvoertuigjes ontwikkeld

Bron: DailyTech & Tweakers.net

Amerikaanse onderzoekers hebben een diode ontwikkeld die in staat is zichzelf voort te bewegen. Hoewel voertuigjes op basis van de uitvinding nog te groot zijn voor medische toepassingen, is de technologie veelbelovend.

 Het onderzoeksteam wil het met de 'diodemotor' mogelijk maken om met zogeheten 'microbots' door het menselijk lichaam te reizen. In de medische wetenschap bestaat grote behoefte aan een methode om met name medicijnen op een specifieke locatie af te leveren, maar tot dusverre is de farmaceutische industrie aangewezen op bloedbanen en andere 'natuurlijke' transportmethoden. Het probleem bij het maken van een bruikbare micromotor was tot dusverre de energievoorziening: batterijen of brandstofreservoirs lenen zich slecht voor de benodigde schaalverkleining. Het team onder leiding van Orlin Velev heeft nu een soort pomp gebouwd: een diode wordt gebruikt om ionen in zijn directe omgeving één kant op te sturen, wat ervoor zorgt dat de diode in tegengestelde richting beweegt.

Het brandstofprobleem werd opgelost door het halfgeleidertje - samen met het transportmedium, zoals een tank met zout water of, uiteindelijk, het menselijk lichaam - in een elektrisch veld te plaatsen. Het spanningsverschil tussen de uiteinden van de diode heeft een minuscuul stroompje tot gevolg, dat groot genoeg bleek om de diode te verplaatsen. Door de bij deze 'particle-localized electro-osmotic flow' gebruikte veldsterkte te variëren en het veld desgewenst om te polen, kan de diode min of meer bestuurd worden. De snelheid van het voertuigje zou in de orde van grootte van enkele millimeters per seconde liggen. Ook het conceptvoertuigje zelf is echter nog enkele millimeters groot, waarmee het apparaat te groot is voor medische toepassingen. Er zal dus nog heel wat werk moeten worden verzet voordat het 'onderzeeërtje' afdoende is geminiaturiseerd, maar het begin is er.

Offline Benjamin23

  • ****
  • 351
  • +30/-4
  • Dit forum is het helemaal !
Re: 'Diodemotor' voor microvoertuigjes ontwikkeld
« Reply #1 on: March 24, 2007, 09:14:29 AM »
Net zoals in die film 'deep space'.
Overigens betwijfel ik wel of dergelijke intraveneuze robotjes / onderzeeers ooit echt gaan helpen bij het opsporen en behandelen van ziektes.