Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Nanotechnologie, micro technologie, zetatech, deeltjes fysica en chemie => Topic started by: Florian on June 09, 2006, 09:30:20 PM

Title: Enkele uitvindingen van nanotechnologie tot nu toe, vul verder aan ;)
Post by: Florian on June 09, 2006, 09:30:20 PM
Onbrandbaar karton
Textiel waar water vanaf glijdt als van een eendenrug
Autolak waar geen kras op kan komen
Een verflaag waar graffiti als natte yoghurt vanaf druipt

Dit zijn voorbeelden van nanotechnologie in de vorm van materiaalkunde.

Verder is de nanobuis ook zeer belovend. Hij bestaad uit koolstof atomen, is licht, ongeloofelijk sterk en heeft een lage elektrische weerstand!

Nanotechnologie is ook toepasbaar in de geneeskunde. Wist je dat in 1971 de STM (scanning tunneling microscope) zorgde voor het begin van de nanotechnologie.

Weet je verder nog uitvindingen, post ze dan maar  :D ;)

Title: Re: Enkele uitvindingen van nanotechnologie tot nu toe, vul verder aan ;)
Post by: Robert on June 09, 2006, 11:10:40 PM
buckybal als 'kogellager' (smeermiddel)
nanocoatings, om haarscheurtjes (in metalen) te ontdekken of op te vullen.
Title: Re: Enkele uitvindingen van nanotechnologie tot nu toe, vul verder aan ;)
Post by: Benjamin23 on June 10, 2006, 12:05:09 PM
nanotechnologie of beter gezegd, technologie op nanoschaal wordt succesvol toegepast in o.a. de chip lithografie. Ook nieuwe beeldschermen schijnen scherper en sneller te kunnen werken met koolstof nanobuizen/nanotubes.
Verder kan het vermogen van condensators enorm worden verbeterd, door 'puntladingen' op te slaan in een soort 'kerstboom' van nanotubes.
Title: Re: Enkele uitvindingen van nanotechnologie tot nu toe, vul verder aan ;)
Post by: Florian on June 10, 2006, 01:26:06 PM
Veel uitvindingen dus in de metaal en elektronica sector  ;)
Title: Re: Enkele uitvindingen van nanotechnologie tot nu toe, vul verder aan ;)
Post by: Florian on June 15, 2006, 07:56:59 PM
Iets over die bucky bal

Bucky-ballen en nanobuizen
Wereldwijd wordt in een groot aantal laboratoria gewerkt aan zogenaamde ‘bucky balls’. Dit zijn ronde, voetbalvormige structuren van koolstof. Elke bucky ball bestaat uit precies zestig koolstof atomen, elk op een van de hoekpunten van de bal. Samen vormen de atomen een regelmatig patroon van vijfhoeken en zeshoeken, net als bij een echte voetbal. De diameter van de balletjes bedraagt slechts circa 1 nm. Voor de ontdekking van deze atomaire voetballen kregen Harry Kroto, Richard Smalley en Robert Curl in 1996 de Nobelprijs voor de scheikunde.

De eigenschappen van deze nanoballetjes wijken vaak sterk af van die van de andere vormen van koolstof, zoals grafiet en diamant. Daarmee zijn ze interessant voor een groot aantal mogelijke toepassingen. De balletjes zijn enorm sterk en ze vertonen relatief weinig neiging om chemische bindingen aan te gaan met andere stoffen. Daarom hopen biochemici bijvoorbeeld dat bepaalde medicijnen mooi in zo’n koolstof-‘kooitje’ getransporteerd zouden kunnen worden door je lichaam. Natuurkundigen hebben ontdekt dat je uit de balletjes prachtige kristallen kunt maken, die, als je bepaalde metaalatomen aan de koolstofballetjes bevestigt, bij lage temperatuur supergeleidend zijn. De perfect ronde vorm en de chemische ongevoeligheid maken de balletjes ook mogelijk geschikt als smeermiddel (‘nano-kogellager’). => Zoals Robert al gezegd had

bron: kennislink