Neoweb.nl

IBM bouwt nanotube-transistor

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
IBM bouwt nanotube-transistor
« on: March 24, 2006, 06:49:42 PM »
IBM bouwt nanotube-transistor

Bron: ZDnet & Tweakers.net

Onderzoekers van IBM zijn erin geslaagd om werkende transistoren op een nanotube aan te brengen, en die te laten samenwerken. De onderzoeksresultaten zullen vandaag in het tijdschrift Science gepresenteerd worden. Het onderzoeksteam wist met een tiental transistoren een ring-oscillator te bouwen, waarmee de werkzaamheid van de techniek bewezen werd. Joerg Appenzeller, een van de onderzoekers, vertelde dat het team een zware tijd achter de rug heeft: transistors op nanotubes bouwen was al eerder gedaan en zelfs een flipflop-achtige constructie was eerder vertoond, maar het koppelen van de diverse componenten om de nu gebouwde oscillator te maken was nog eens een paar slagen moeilijker. Bovendien is het nieuwe circuitje veel sneller dan de onderdelen die hem voorafgingen.

Een nanotube is in feite een enkel molecuul dat uit koolstofatomen is opgebouwd. Het is qua structuur verwant aan buckyballs, maar dan groter: de door IBM gebruikte nanotube was 18 nanometer lang, met een diameter die in de buurt van 1nm lag. Dergelijke afmetingen maken duidelijk dat er veel kleinere schakelingen kunnen worden gebouwd dan met de huidige generatie commercieel verkrijgbare chips, waarvan de kleinste details al drie- tot vijfmaal groter zijn dan de hele schakeling die IBM nu heeft geproduceerd. Door de kleinere schaal kan het stroomverbruik van de elektronica navenant omlaag, en ook de schakelsnelheid kan in theorie veel hoger uitpakken. De nu gebouwde ring-oscillator zou zijn werk op 50MHz doen, wat vergeleken met de gigahertzen van de gemiddelde cpu natuurlijk niet veel voorstelt, maar wat volgens IBM een vooruitgang met een factor honderdduizend ten opzichte van eerdere nanotube-transistors betekent.

Overigens is de 'lage' snelheid voor het testen van de techniek juist erg handig, betoogde Appenzeller: 'Zo kunnen we beter bestuderen hoe het materiaal reageert.' Hij verwacht dan ook dat een gigahertz-schakeling binnen twee jaar gerealiseerd kan worden, maar het einddoel is elektronica die biljoenen keren per seconde kan schakelen. Advertenties voor terahertz-computers zijn echter nog een eind van ons verwijderd, waarschuwt Pathfinder Research-analist Fred Zieber: 'Commerciƫle toepassingen zijn de komende jaren niet te verwachten, als ze er al ooit komen.' De ontwikkelingen gaan echter hard, getuige alleen al het opduiken van webshops als Cheap Tubes, Inc..