Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Nanotechnologie, micro technologie, zetatech, deeltjes fysica en chemie => Topic started by: Digihans on June 03, 2006, 04:09:07 PM

Title: IBM ontwikkelt plaatsingstechniek voor nanotubes
Post by: Digihans on June 03, 2006, 04:09:07 PM
IBM ontwikkelt plaatsingstechniek voor nanotubes

Bron: New Scientist & Tweakers.net

Onderzoekers van IBM hebben een techniek ontwikkeld om nanotubes precies op een bepaalde plaats op een chip aan te brengen. Nanotubes zijn minuscule buisjes van koolstofatomen, die feitelijk slechts uit één molecuul bestaan. Met deze buisjes kunnen transistoren op een chip worden gemaakt, die veel kleiner en sneller zijn dan de huidige siliciumtransistoren. Dit opent de mogelijkheid voor een nieuwe generatie computers, veel krachtiger dan de huidige. Er zijn al wat experimentele schakelingen met nanotubes gemaakt, maar het precies op hun plaats krijgen van de nanotubes bleek een grote moeilijkheid. Sommige onderzoekers gebruikten een Scanning Tunneling Microscope om de buisjes één voor één op hun plaats te schuiven, anderen plempten er simpelweg duizenden op een chip, in de hoop dat er een werkende schakeling tussen zat.

De nieuwe techniek werkt veel beter dan deze moeizame methoden. De onderzoekers hebben speciale moleculen gemaakt, die zich met één kant binden aan een nanotube, en met de andere kant aan metaaloxiden. Met de gewone lithografische technieken werd op een siliciumchip een patroon van strookjes aluminiumoxide aangebracht, precies op de plaatsen waar de onderzoekers de nanotubes wilden hebben. Nanotubes werden vervolgens gemengd met de speciale moleculen, die zich met hun ene eind hieraan bonden. Daarna werd de chip in deze oplossing ondergedompeld. De vrije einden van de moleculen bonden zich vervolgens aan de strookjes aluminiumoxide, en brachten de nanotubes hierdoor precies naar de juiste plaatsen. Vervolgens werd de chip verhit tot 600 graden, waardoor de speciale moleculen werden verwijderd, maar de nanotubes op hun plaats bleven, dankzij de Van der Waals-krachten. Als laatste stap werden met lithografie de aansluitingen aan de transistors gemaakt.

Een werkende nanotube-computer heeft dit alles nog niet opgeleverd, maar het is in ieder geval een stap in de goede richting. Volgens de onderzoekers gaat het een probleem worden dat de nanotubes elkaar gaan kruisen als men probeert schakelingen met meer transistoren te maken die bovendien dichter op elkaar liggen. Veel transistoren zullen door de kruisingen kapot gaan. Zelfs de proefmodellen waren verre van perfect: met 49 metingen werden slechts 28 werkende transistoren gevonden. Het zal dan ook nog wel even duren voordat de nanotube-chips in de winkel liggen.