Neoweb.nl

Koolstofbuisjes blijken efficiënte zonnecellen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Koolstofbuisjes blijken efficiënte zonnecellen
« on: September 19, 2009, 10:57:48 AM »
Koolstofbuisjes blijken efficiënte zonnecellen

Materiaalwetenschappers hebben koolstofnanobuizen ingezet om zonne-energie in elektriciteit om te zetten. Zij produceerden fotodiodes die uit een enkele nanobuis werden opgebouwd en die in potentie bijzonder efficiënt kunnen zijn.

De onderzoekers van de Amerikaanse Cornell-universiteit publiceerden hun werk in de wetenschappelijke uitgave Science. Natuurkundige Paul McEuen, chemicus Jiwoong Park en de student-auteur Nathan Gabor maakten hun fotodiode met behulp van enkelwandige koolstofnanobuizen, waarbij ze voortborduurden op een recent ontwikkelde methode om diodes van cnt's te produceren. Het Cornell-trio verbond de nanobuizen aan twee elektrodes en plaatste een negatieve en positieve elektrische gate nabij de buisjes.

Wanneer de nanobuizen met laserlicht van verschillende golflengtes werden belicht, bleken ze een elektrische stroom te genereren, die hoger werd naarmate de lichtenergie toenam. Omdat de nanobuizen zo klein zijn, werden de elektronen een voor een door de nanobuizen geduwd: bovendien bleken de geëxciteerde elektronen andere elektronen los te maken en zo voor een lawine-effect te zorgen.

In silicium zonnecellen gaat de restenergie van hoogenergetische fotonen verloren als warmte, terwijl de cnt-pvc'en de restenergie benutten om extra elektronen aan te slaan. Zo bleken de koolstofnanobuizen bijna ideale zonnecellen te vormen, waarbij vrijwel geen energie verloren gaat bij het omzetten van licht in elektriciteit. De onderzoekers rest nog wel een uitdaging: de constructie van de diodes leent zich volgens Gabor niet erg goed voor massaproductie.

bron : Tweakers.net

zie ook:
http://www.news.cornell.edu/stories/Sept09/NanotubeSolarCells.html
http://www.amolf.nl/