Neoweb.nl

Onderzoekers claimen succes met medische nanotechnologie

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Onderzoekers claimen succes met medische nanotechnologie
« on: April 03, 2008, 03:29:45 PM »
Onderzoekers claimen succes met medische nanotechnologie

Wetenschappers aan de universiteit van Californië claimen dat ze met behulp van nanotechnologie een veilige methode hebben ontwikkeld om medicijnen tegen kanker doelgericht af te leveren.

De onderzoekers maakten gebruik van uit siliciumdioxide opgebouwde bolletjes met poriën met een diameter van 2 tot 50nm. De kleine gaatjes kregen een coating van azobenzeen, een stof die onder invloed van licht van vorm kan veranderen. In de poriën werden medicijnen tegen kanker opgeslagen, waarna de bolletjes in kankercellen werden ingebracht. Door vervolgens het weefsel selectief en gericht aan licht bloot te stellen, konden de medicijnen dankzij de vormverandering van het azobenzeen vrijgelaten worden.

De wetenschappers, een biochemicus en een microbioloog, denken dat hun onderzoek mogelijkheden biedt om diverse kankersoorten te behandelen. Dankzij de 'nanomachines', die de onderzoekers nano-impellers noemen, kunnen medicijnen via de bloedbaan overal in het lichaam gebracht worden. Door vervolgens alleen geïnfecteerd weefsel te belichten, kunnen de medicijnen bijzonder gericht afgeleverd worden. Het azobenzeen bleek niet alleen gevoelig voor de intensiteit van het licht: ook de duur van blootstelling aan het licht en de gebruikte golflengte zijn van invloed, wat het mogelijk maakt om de afgifte van medicijnen zeer precies te regelen.

bron: Tweakers.net

zie ook:
http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=11317