Neoweb.nl

Nano-bliksem voor koeling van computers

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.146
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Nano-bliksem voor koeling van computers
« on: March 26, 2004, 09:51:00 AM »
'Nano-bliksem' kan computerchips koelen
Bron: New Scientist / Tweakers / Neoweb

Na het nanogras dat gebruikt zou kunnen worden om de koeling van computers te verbeteren, is er nu ook sprake van nanobliksems die een vernieuwing in de computerkoeling te weeg zouden kunnen brengen. Onderzoekers aan de Purdue University in West Lafayette hebben een revolutionaire vorm van luchtkoeling ontwikkeld die in afwachting is van een patent, zo lezen we op New Scientist. Deze technologie zou de eerste zijn die het grootste probleem in de afweging tussen water- en luchtkoeling zou vergemakkelijken: lucht is gemakkelijker te gebruiken dan water omdat het niet in een buizensysteem gevangen hoeft te worden, maar water is beter dan lucht omdat het sneller hitte absorbeert en weer afgeeft.

Deze nieuwe technologie zorgt ervoor dat luchtkoeling even snel en goed kan koelen als vloeistof (een afvoer van zo'n veertig watt per vierkante centimeter) en beslist de strijd dus in het voordeel van het gas. Met behulp van deze techniek is ook de grootte en de effectiviteit van een fan geen obstakel meer voor het verkleinen van chips en dus ook computers. Het vernieuwende aan de nanobliksem-technologie is een systeem dat zorgt voor blijvende airflow over de chip. Wanneer de lucht van bovenaf wordt aangeblazen, zoals dat nu veelal gebeurt, ontstaat er een gebied met niet-bewegende lucht rondom de chip. Niet-bewegende lucht zorgt voor een slechte opname en afvoer van de warmte.

 Het nieuwe systeem bestaat uit driehonderd elektrodes met koolstof nanotubes, die rondom de chip zijn geplaatst. De nanotubes zorgen voor een geconcentreerd elektrisch veld. Aan de ene kant van de chip zijn de elektrodes negatief geladen. Wanneer er een spanning wordt aangezet, springen er elektronen van negatief naar positief geladen elektroden, een afstand van ongeveer tien nanometer. Door het springen van deze negatief geleden deeltjes worden er elektronen uit de luchtmoleculen geduwd, waardoor een wolk met positief geladen luchtdeeltjes ontstaan. Dit gebeuren lijkt op bliksem, maar vindt plaats bij veel lagere spanning en er komen geen vonken bij vrij. Deze positieve wolk voelt zich aangetrokken tot de negatieve elektrodes en beweegt daar naar toe.

Echter, de spanning over de elektrodes wordt veranderd voor de wolk bij zijn bestemming aankomt, waardoor deze weer op reis gaat naar een elektrode die nu negatief geladen is. De positief geladen lucht beweegt dus continu over het chipoppervlak, op jacht naar een negatief geladen elektrode. Op deze manier wordt de hitte afgevoerd, en het telkens weer switchen van spanning over de elektrodes zorgt voor een doorgaande flow. Een verbeterpuntje voor deze techniek is te vinden in het feit dat de onderzoekers nog niet weten hoe efficiƫnt de spanning wordt omgezet in elektronen. Dit is belangrijk om te weten, omdat het te veel aan spanning (dat niet gebruikt wordt voor het maken van elektronen) omgezet wordt in warmte en dus een negatief effect zou hebben op de koeling.


Zie ook het nieuws hierover van Nano-Tsunami op neoweb:

http://www.neoweb.nl/forum2/index.php?board=35;action=display;threadid=491

En zie hier het artikele over nanogras of nanosprietjes

http://www.neoweb.nl/forum2/index.php?board=35;action=display;threadid=496