Neoweb.nl

Levend materiaal te bekijken met quantummechanische elektronenmicroscoop

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
MIT-onderzoekers ontwikkelen quantummechanische elektronenmicroscoop
Medewerkers van het Massachusetts Institute of Technology hebben een methode ontwikkeld om levende materie met een elektronenmicroscoop te bekijken zonder de cellen te beschadigen.

Met een normale elektronenmicroscoop overleven monsters van levend weefsel, zoals cellen, de behandeling niet: de samples moeten gefixeerd worden en bovendien zouden de hoogenergetische elektronen het weefsel vernietigen. De onderzoekers van het MIT willen echter in levende cellen kunnen kijken met een elektronenmicroscoop zonder deze te doden. Zij stellen voor gebruik te maken van een quantummechanische eigenschap van elektronen: de elektronen zouden het te 'bekijken' weefsel dan niet meer raken, maar indirect detecteren.

De elektronen zouden 'tunnelen' tussen twee metalen ringen, waartussen de sample is opgehangen. de elektronen springen tussen beide ringen heen en weer, maar op de plek waar de sample zich bevindt, wordt het tunnelen tegengehouden. Een computer zou dan alle donkere 'pixels' moeten verwerken en zo een driedimensionaal beeld moeten construeren. Wel zou een manier moeten worden gevonden die voorkomt dat de elektronen met de elektronen in de metalen ringen interacteren.

Volgens de MIT-professor Yanik en zijn student Putnam zou de quantummechanische elektronenmicroscoop een resolutie van enkele nanometers kunnen realiseren, wat in dezelfde orde van grootheid ligt als dat van conventionele elektronenmicroscopen. Met een prototype, dat binnen vijf jaar gebouwd zou kunnen worden, zouden voor het eerst beelden vastgelegd kunnen worden van onder meer de activiteit van enzymen binnen een levende cel.

bron: Tweakers.net

Zie ook:
http://web.mit.edu/newsoffice/2009/electron-microscope.html