Neoweb.nl

nano-sensoren op basis van magnetisch grafiet

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
nano-sensoren op basis van magnetisch grafiet
« on: October 14, 2009, 11:41:43 AM »
Onderzoekers: magnetisch grafiet geschikt voor nano-sensoren
Onderzoekers van twee Nederlandse universiteiten hebben samengewerkt om de ferromagnetische eigenschappen van grafiet te verklaren. De uitkomst zou de weg vrij kunnen maken om grafiet als nano-sensor te gebruiken.

Het onderzoek werd verricht door medewerkers van de TU Eindhoven en onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij zochten gezamenlijk naar een verklaring voor de ferromagnetische eigenschappen van grafiet: het smeermiddel en grondstof voor potloodkernen is bij kamertemperatuur gevoelig voor magneetvelden. De achterliggende oorzaak was tot de publicatie van het onderzoek niet gedocumenteerd. Het Nederlandse onderzoek is deze maand in het blad Nature Physics gepubliceerd.

De Nijmeegse en Eindhovense onderzoekers hebben een verklaring voor het natuurkundig verschijnsel gevonden: zij ontdekten dat de randen van grafiet verantwoordelijk zijn voor het verschijnsel. De elektronen in de 'gerafelde' randgebieden van ongeveer 2nm breed gedragen zich anders dan de elektronen in de intacte grafietlagen. Deze elektronen zijn verantwoordelijk voor de magnetische eigenschappen en gedragen zich vergelijkbaar met de elektronen in bijvoorbeeld ijzer of kobalt.

De ferromagnetische eigenschappen van grafiet zorgen er onder meer voor dat de grafietlagen elkaar magnetisch aantrekken. Het feit dat een puur uit koolstofatomen bestaand materiaal door een magneetveld beïnvloed kan worden, maakt grafiet geschikt voor spintronics-toepassingen. Zo zou grafiet onder meer gebruikt kunnen worden als biosensor waarvan de werking op spintronics is gebaseerd en die niet door het lichaam wordt afgestoten.

bron: Tweakers.net

Zie ook:
http://www.ru.nl/actueel/nieuws/imm/alweer_in_nature/
http://www.kennislink.nl/kernwoorden/spintronics
http://en.wikipedia.org/wiki/Spintronics
http://www.neoweb.nl/forum2/index.php/topic,4327.0.html