Neoweb.nl

nanobolletjes tegen gevoelige tanden

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline D.Heusden

  • *****
  • 408
  • +28/-5
  • van nanotechnologie tot ruimtevaart
nanobolletjes tegen gevoelige tanden
« on: September 08, 2005, 07:33:34 PM »
Kiespijn bijt zich stuk op nanobolletjes

Overgevoelige tanden zijn effectief te behandelen met een nanocoating. Engelse onderzoekers presenteerden op de EMAG-NANO conferentie in Leeds hoe zij met nanobolletjes de open kanaaltjes in het dentine kunnen dichten.

Overgevoelige tanden ontstaan door hele kleine gaatjes in de glazuurlaag, waardoor het dentine open komt te liggen. Dentine bestaat uit vele microscopische vloeistofkanaaltjes die in contact staan met zenuwen. Hitte, chemische veranderingen en aanraking zorgen ervoor dat de vloeistof gaat bewegen en dat heeft scherpe pijn tot gevolg. De pijn kan worden voorkomen door het blokkeren van de kanalen. Dit kan men overigens ook bewerkstelligen door middel van goede tandhygiëne. Bepaalde tandpasta’s en mondwaters bevorderen de re-mineralisatie van de natuurlijke beschermlaag.

Voor een synthetische vulling van de kanaaltjes blijken bolletjes de meest effectieve vorm te zijn. De Engelsen maakten silicabolletjes van ongeveer 40 nm doorsnede. Deze bolletjes waren perfect voor het vullen van de kanaaltjes en het voorkomen van pijn.

De onderzoekers zijn momenteel aan het werk met bolletjes van hydroxyapatiet, een keramisch material dat sterk bindt aan botten en tanden. Dergelijke bolletjes, eventueel met toevoeging van fluorine, moeten tegelijkertijd de kanaaltjes dichten en de natuurlijke coating stimuleren.

Bronnen: Institute of Physics, Leeds, 01-09-2005 & C2W

FC van Dongen

Re: nanobolletjes tegen gevoelige tanden
« Reply #1 on: February 24, 2006, 10:40:59 PM »
Geachte Heer Heusden,

Zou het door middel van nanotechnologie mogelijk zijn om HA (hydroxy apatiet kristallen) te maken.
Men zou nl. op die manier het ideale vulmateriaal voor tanden en kiezen in handen hebben: gaatjes worden nu meestal gevuld met metalen, vormen van plastic of glassoorten; we zouden een veel beter "bio-materiaal" hebben, als we ze zouden vullen met HA kristallen: Ca10 (PO4)6 OH2, want je vult dan "tand met tand"
Zou je met nanotechnologie dergelijke kristallen kunnen maken ?

FC van Dongen, tandarts te Rijswijk (NB)

Offline Robert

  • *****
  • 3.145
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: nanobolletjes tegen gevoelige tanden
« Reply #2 on: February 25, 2006, 11:06:36 AM »
natuurlijkekristalisatie gaat meestal niet snel. We zijn nu dus nog aangewezen op kunstmaterialen, die onder invloed van o.a. ultraviolette straling 'snel' uitharden.

Misschien is tand transplantatie een optie? Waarbij delen van tanden in de juiste vorm worden geslepen en waarbij een 'kunstmatige' lijm de onderdelen bij elkaar houdt.