Neoweb.nl

Nanodeeltjes verzachten led-verlichting

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Nanodeeltjes verzachten led-verlichting
« on: May 29, 2009, 02:35:26 PM »
Nanodeeltjes verzachten led-verlichting

Nexxus Lighting heeft op de Lightfair 2009-beurs in New York een led-lamp gepresenteerd die de kleurtemperatuur van een normale gloeilamp heeft. Om dit effect te bereiken heeft het bedrijf de led-lamp voorzien van 'quantum dots'.

Led-verlichting is al enige tijd verkrijgbaar, maar heeft als nadeel dat het relatief 'hard' licht uitstraalt. Om een natuurlijker kleurtemperatuur te bereiken heeft Nexxus Lighting, in samenwerking met technologiepartner QD Vision, zijn led-lamp voorzien van een dunne laag zogeheten 'quantum dots'. Deze kristallijne nanodeeltjes geven onder invloed van licht zelf ook licht af, maar met een andere kleur. De kleur is nauwkeurig aan te passen door grootte van de quantum dots te variƫren. Nexxus Lighting is van plan om zijn led-lamp met quantum-dotmateriaal eind dit jaar op de markt te brengen. Het bedrijf heeft nog geen prijzen bekendgemaakt.

De kleurveranderende eigenschappen van quantum dots waren al langer bekend. Michael Bowers, een student van de Vanderbilt University in Nashville, ontdekte het verschijnsel in 2005 bij toeval toen hij quantum-dotmateriaal met een laser belichtte.

bron: tweakers.net

zie ook:
http://www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5hi5euLhIBLvKr4YSeGOODS4xju7AD980AO6O3
http://www.msnbc.msn.com/id/9777070/

http://nl.wikipedia.org/wiki/LED-lamp
http://nl.wikipedia.org/wiki/TL-lamp
http://en.wikipedia.org/wiki/Luminous_efficacy#Lighting_efficiency

Offline D.Heusden

  • *****
  • 408
  • +28/-5
  • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Re:Nanodeeltjes verzachten led-verlichting
« Reply #1 on: June 01, 2009, 11:43:55 AM »
Ik weet niet of we blij moeten zijn met deze ontwikkeling. Nanomaterialen staan bekend om hun toxische eigenschappen. Omdat de nanodeeltjes zo klein zijn, dringen ze diep door in levend weefsel en kunnen ze daar schade aanrichten.
Er bestaat zelfs een hele wetenschap die zich richt op de toxische eigenschappen van nanotechnologie (nanotoxicologie).
Als er dus overal nanodeeltjes in producten komen, komen deze uiteindelijk ook in het milieu terecht.
Zo'n lamp kan kapot gaan, en wordt dan bij het vuilnis gedumpt. Of een pand met oude nano-lampen wordt gesloopt en de nanodeeltjes komen door het slopen vrij.

Aan de andere kant is het natuurlijk mooi, dat we 'warm' licht kunnen maken m.b.v. nanotechnologie en met een minimum aan energie! Maar verlichting is niet de grote boosdoener op het gebied van energieverspilling. Dus we moeten ook blijven kijken naar andere processen die veel energie kosten.
Transport is waarschijnlijk de grootste energievreter die we hier op aarde hebben.