Neoweb.nl

Nanodraden kunnen energie opwekken in bloedbaan

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Nanodraden kunnen energie opwekken in bloedbaan
« on: March 29, 2009, 09:18:41 PM »
Nanodraden kunnen energie opwekken in bloedbaan
Een groep Amerikaanse wetenschappers heeft een methode bedacht om met behulp van nanodraden elektriciteit op te wekken. De generators zouden in de bloedbaan stroom voor biomedische apparatuur op kunnen wekken.

Zinkoxide-nanogeneratorDe ongeveer 600nm lange en 50nm dikke nanodraden waarvan de onderzoekers zich bedienen, worden van zinkoxide gemaakt en wekken energie op wanneer ze door laagfrequente trillingen in beweging worden gebracht. De nanodraden wekken de stroom dankzij het piƫzo-elektrisch effect op: de mechanische vervormingen van het zinkoxide en de nanodraden wekken een klein stroompje op. De onderzoeksgroep van het Georgia Institute of Technology die door Zhong Lin Wang wordt geleid, werkt al enkele jaren aan dergelijke nanogenerators. Een jaar geleden presenteerde de groep al resultaten op het gebied van textiel dat energie kon opwekken. De verbeterde nanodraden zijn echter eenvoudiger en zouden volgens Wang eenvoudig aan verschillende materialen bevestigd kunnen worden.

Zo zouden de nano-generators niet alleen ingezet kunnen worden om in de bloedbaan rond te zweven en energie voor medische sensors op te wekken uit de beweging van het bloed, ook het genereren van stroom buiten het lichaam zou in het verschiet liggen. Voor een toepassing als een energieopwekkend vest, zoals Wang en zijn team met een hamster demonstreerden, zal nog flink doorontwikkeld moeten worden. Wang denkt dat het nog zeker vijf tot tien jaar zal duren voor praktische toepassingen een feit zijn, en het Amerikaanse leger zal dan een van de eerste klanten van Wang zijn: Darpa financiert zijn onderzoek. De nieuwste bevindingen van de onderzoeksgroep werden in het maart-nummer van Nano Letters gepubliceerd.

bron Tweakers.net

zie ook:
http://www.dailytech.com/Researchers+Use+Nanowires+to+Turn+Blood+Flow+into+Electricity/article14693.htm
http://www.technologyreview.com/energy/22103/
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/nl803547f