Neoweb.nl

Nanokoolstofdraad maken van buckyballs (C60)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Nanokoolstofdraad maken van buckyballs (C60)
« on: October 01, 2007, 09:44:17 AM »
Nanokoolstofdraad maken van buckyballs

bron:tweakers.net

Wetenschappers van de Universiteit van Pittsburgh hebben een productiemethode bedacht voor een molecuulbrede koolstofdraad gefabriceerd uit fullereen. De techniek werkt met alle organische materialen.

De eendimensionale nanobedrading wordt gevormd uit duizenden fullereen-moleculen, die beter bekend zijn onder de naam buckyballs en nanotubes. Alleen organische stoffen zijn geschikt om dergelijke 1D-netwerken te vormen, omdat anorganische stoffen van nature de neiging hebben om 3D-structuren te vormen.

Om koolstof nanobedrading te maken, wordt een flinterdun laagje koperdioxide aangebracht op een kristallijn koper-110-oppervlak. De zuurstofatomen gaan een verbinding aan met de kristallijne koperlaag en laten een koperatoom per rij vrij. Hierdoor ontstaan groeven op het oppervlak dat als mal moet dienen voor de koolstof nanobedrading. De fullereenmoleculen die in de groeven worden aangebracht vormen uit zichzelf lange ketens onder toevoeging van warmte.

Met dit productieproces is het momenteel mogelijk om 100nm-lange fullereenketens te maken, die op dit moment echter nog niet verwijderd kunnen worden uit de matrijs. De verliezen in dergelijke elektrische bedrading zijn volgens de onderzoekers bijzonder laag, omdat elektronen maar één kant op kunnen, namelijk in de richting van de keten.

Volgens de wetenschappers is de productietechniek niet alleen geschikt voor het maken van bedrading op nanoschaal, maar ook om andere bouwstenen van piepklein formaat te maken uit andere organische materialen. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan nano-isolatie of -staafjes. De resultaten van het onderzoek werden afgelopen woensdag gepresenteerd in het Journal of the American Chemical Society.

links:
Universiteit van Pittsburgh
Engelse artikel over Molecule-wide Carbon-60 Nanowires
Wikipedia over fullereen
Wikipedia over organische verbindingen