Neoweb.nl

Nanopunten leveren dichtheid van 1,6 biljoen bits per cm²

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Nanopunten leveren dichtheid van 1,6 biljoen bits per cm²
« on: September 06, 2004, 09:18:15 AM »
Nanopunten leveren dichtheid van 1,6 biljoen bits per cm²

Bron: EE Times & Tweakers.net

Twee onderzoekers, Jagdish Narayan en Ashutosh Tiwari van de North Carolina State University, hebben een techniek ontwikkeld om bolletjes nikkel met een doorsnee van 7nm te kunnen produceren, zo meldt EE Times. Omdat deze kleine bolletjes gemagnetiseerd kunnen worden, is het mogelijk om met deze techniek geheugen te ontwikkelen met een hele hoge datadichtheid. Als elk bolletje gebruikt wordt om één bit te bewaren, is het in theorie mogelijk om 1,6 biljoen bits per cm² op te slaan, dit komt neer op 200GB/cm². Eerder kon data ook al zo opgeslagen worden, maar dan waren de bolletjes in ieder geval tien keer zo groot.

De kleinere bolletjes zijn mogelijk doordat de onderzoekers meer controle over het productieproces hebben. Eerder werden deze structuren enkel in het platte vlak gemaakt en door het stapelen van deze laagjes ontstond dan een driedimensionale structuur. Het lukt nu ook om de structuren meteen in drie dimensies te maken. Met behulp van lasers wordt een atoomrooster gecreëerd waarin de zogenaamde nanodots zichzelf vormen. Dit rooster bevatte vroeger vrij veel fouten, waardoor de bolletjes vrij groot moesten worden om betrouwbaar te zijn. Door de driedimensionale aanpak is het aantal fouten in de roosters flink teruggebracht, waardoor de doorsnee van de bolletjes tien keer zo klein kan worden.

De techniek is niet alleen bruikbaar voor beter geheugen, ook verschillende andere elektronische onderdelen kunnen er voordeel van hebben. Narayan en Tiwari noemen onder andere LED's, transistors die al met één elektron werken, spintransistors, hybride technieken, harde coatings en nieuwe biomaterialen. Ze zijn op dit moment al bezig met het verbeteren van LED's. Een LED is een halfgeleider en halfgeleiders bestaan ook uit atoomroosters met daarin andere atomen. Ook hier treden fouten op in het rooster en met de nieuwe techniek kunnen ook hier betere roosters gemaakt worden die de LED efficiënter maken.