Neoweb.nl

Nanoreparatieset herstelt touchscreens

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline jorisegmond

  • *
  • 35
  • +0/-0
Nanoreparatieset herstelt touchscreens
« on: January 11, 2012, 03:10:20 PM »
Nanoreparatieset herstelt touchscreens
AMSTERDAM - Het repareren van krasjes op nanoschaal in schermen van bijvoorbeeld smartphones is lastig.

Door druppeltjes met reparatiesetjes op nanoschaal over het oppervlak te sturen, wordt dat in de toekomst mogelijk makkelijker.

De onderzoekers van de universiteiten van Pittsburgh en Massachusetts in de Verenigde Staten publiceerden hun theorie├źn hierover al eerder.

Nu hebben de techneuten een werkbaar model gemaakt en deelden de resultaten deze week in het tijdschrift Nature Nanotechnology.

Micro-inkapseling
Er wordt veel onderzoek gedaan naar materialen die zo samengesteld zijn dat ze beschadigingen automatisch herstellen.

Hiervoor wordt veel gebruik gemaakt van micro-inkapseling: een micro-capsule in het materiaal barst open bij een beschadiging waardoor de vloeistof naar buiten komt en door in contact te komen met een stof in het te repareren materiaal, herstelt de schade.

De onderzoekers experimenteerden in dit geval met een iets ander systeem, namelijk een waarbij kleine druppeltjes, de micro-capsules, over een beschadigd oppervlak gestuurd worden en een beschadiging in het oppervlak 'vinden'. Daar leveren de druppeltjes heel precies de juiste hoeveelheid nanodeeltjes af om de beschadiging te repareren.

Interacties
De nanodeeltjes gaan door de huid van de druppel heen door de interacties tussen de nanodeeltjes in de druppel en het beschadigde oppervlak.

Het idee om op deze manier beschadigingen te herstellen, deden de onderzoekers op door te kijken naar de manier waarop witte bloedcellen in het lichaam meehelpen met het repareren van wonden.

Door het systeem kan de levensduur van digitale apparaten die afhankelijk zijn van gladde oppervlakken zoals touchscreens verlengd worden.

bron:nu.nl