Neoweb.nl

Nieuwe 'groeimethode' brengt nanodotgeheugen dichterbij

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.147
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Nieuwe 'groeimethode' brengt nanodotgeheugen dichterbij
« on: May 20, 2010, 08:26:52 AM »
Nieuwe 'groeimethode' brengt nanodotgeheugen dichterbij

Onderzoekers hebben een manier gevonden om van kleine magnetische deeltjes geheugen met een zeer hoge dichtheid te produceren. Het zogeheten nanodotgeheugen zou meer data per oppervlak kunnen opslaan dan flashgeheugen.

Nanodot-geheugenHet nanodotgeheugen bestaat uit kleine nikkeldeeltjes van zes nanometer groot. De nanodots kunnen worden gemagnetiseerd en weer gedemagnetiseerd en zo worden gebruikt om gegevens op te slaan. De onderzoeksgroep van Jay Narayan heeft een methode ontwikkeld om de nanodeeltjes te produceren en op een gecontroleerde manier op een substraat aan te brengen. Volgens de materiaalwetenschappers kan het op die manier geproduceerde geheugen tot vijftig keer meer data bevatten dan flashgeheugen met hetzelfde oppervlak.

De techniek van de onderzoekers van de Caroline State-universiteit stelt hen in staat de magnetische oriëntatie van de nanodeeltjes te controleren. Voor een juiste werking van het nanodotgeheugen moeten de polen van de magneten dezelfde oriëntatie hebben. Door de nikkeldeeltjes met behulp van titaannitride als hechtpunten op een substraat te dampen, kan de positionering van de nanodots worden geregeld. Narayan werkt nog aan een manier om de nanodots ook bij kamertemperatuur functioneel te maken; momenteel is nog extra koeling nodig. Onder meer harde-schijffabrikanten Hitachi en Seagate zijn in de techniek geïnteresseerd en willen de nanodotopslag commercialiseren.

bron: Tweakers.net

Zie ook:
http://www.technologyreview.com/computing/25277/?a=f