Neoweb.nl

Nanosensors voorzien zichzelf van stroom

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.147
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Nanosensors voorzien zichzelf van stroom
« on: May 23, 2010, 10:54:45 AM »
Nanosensors voorzien zichzelf van stroom
Onderzoekers van een Amerikaanse universiteit hebben nanosensors ontwikkeld die in hun eigen energiebehoefte voorzien. De sensors worden gecombineerd met nanogenerators die mechanische energie omzetten in elektriciteit.

De nanosensors meten de zuurgraad van vloeistoffen, terwijl een tweede type uv-licht detecteert. De sensors onderscheiden zich van vergelijkbaar meetgerei door hun geïntegreerde energievoorziening: nanogenerators leveren de energie die nodig is om de sensors aan te drijven. De sensors en bijbehorende nanogenerators worden geproduceerd op een flexibele ondergrond, waarbij de kosten van de fabricage dankzij lage verwerkingstemperaturen binnen de perken blijven.

De werking van de nanogenerators berust op het piëzo-elektrische effect: nanodraden van zinkoxide zetten mechanische energie, zoals het buigen van de draden, om in electriciteit. Daarbij leveren de generators ongeveer 1,2 volt en 2,7mW per kubieke centimeter. Zhong Lin Wang, een materiaalkundige van het Georgia Institute of Technology, en zijn collega's hebben een methode ontwikkeld om de nanodraden van de generators tussen twee lagen polymeer te klemmen. Daarbij is niet langer een seperate metaalelektrode noodzakelijk.

Toekomstige nanogenerators en verschillende typen sensors zouden onder meer in kleding of schoenen kunnen worden ingebouwd en zo zonder batterijen metingen kunnen verrichten. Ook andere toepassingen, zoals kleine sensors voor water- of luchtkwaliteit, zouden door nanogenerators kunnen worden aangedreven, waarbij bijvoorbeeld golfslag of trillingen de mechanische energie voor de generators kunnen leveren.

bron: Tweakers.net

zie ook:
http://www.sciencedaily.com/releases/2010/03/100328170247.htm