Neoweb.nl

Nano-Mes maakt ultradunne plakjes van cellen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.122
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Nano-Mes maakt ultradunne plakjes van cellen
« on: November 29, 2006, 09:53:03 AM »
Nanomes voor ultradunne plakjes
 
bron:planet.nl
 
Wetenschappers hebben een mes ontwikkeld waarmee cellen in ultradunne plakjes gesneden kunnen worden.
Met dit vernuftige instrument kunnen wetenschappers cellen veel nauwkeuriger versnijden en bestuderen dan tot dusver, zo bericht het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST).

Voor het versnijden van cellen maken wetenschappers tot dusver gebruik van diamantmessen, waarbij de cellen in bevroren toestand vanuit een bepaalde hoek in verschillende delen worden gesneden. De celmonsters blijven hierbij niet altijd ongeschonden.

Op een congres eerder deze maand, maakten wetenschappers van de NIST en de universiteit van Colorado een sterk verbeterde opvolger voor het versijden van cellen bekend; een minuscuul mes gemaakt van koolstof nanobuisjes waarmee als een kaasschaaf een cel in extreem dunne plakjes gesneden kan worden.

De koolstofnanobuisjes zijn extreem dun en sterk en derhalve ideaal om cellen heel precies zonder beschadigingen in plakjes te snijden.

De ontwikkelaars denken dat dit 'nanomes' waarvan vooralsnog een prototype is gepresenteerd, een ideaal instrument is voor het maken van driedimensionale opnames van cellen en monsters voor tomografische technieken, Daarvoor zijn celmonsters nodig die dunner zijn dan 300 nanometer (één nanometer is een miljoenste millimeter).

Links:
National Institute of Standards and Technology (NIST)
Nanotechnologie en nanowetenschap