De overheid is altijd bijzonder laat met het reguleren van nieuwe technologie.
Vaak is technologie zo snel, dat er in de jaren dat de overheid nodig heeft om tot beleid te komen, er al gigantische investeringen etc worden gedaan, omdat men denkt dat een nieuw product gewoon op de markt mag komen. Zo gaat dat met internet, glasvezel, mobiele telefonie, waterstof, duurzame energie, introductie van electrische auto's etc.
Of bij onderzoek naar stamcellen, wordt eerst gewoon onderzoek gedaan naar stamcellen in laboratoria, en als de resultaten eenmaal gepubliceerd worden, worden er mensen wakker en roepen dat het ethisch niet verantwoord is, waarop de overheid het onderzoek verbied. Pas na lang lobbyen uit de wetenschappelijk hoek, wordt stamcelonderzoek dan weer mogelijk gemaakt.
Als dan eenmaal blijkt dat een product niet voldoet aan de regels (die pas jaren later worden opgesteld), kost dat een bedrijf veel geld. Anderzijds moet het bedrijf een nieuw product (en met name een product op basis van nanotechnologie) ook niet zomaar op de markt brengen. In het achterhoofd moet altijd spelen dat het mogelijk schadelijk kan zijn (nanotoxisch)!