Neoweb.nl

Nederlandse onderzoekers bouwen moleculaire diodes

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Nederlandse onderzoekers bouwen moleculaire diodes
« on: May 08, 2006, 01:38:31 PM »
Nederlandse onderzoekers bouwen moleculaire diodes

Bron: Philips & Tweakers.net

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en Philips Research zijn er in geslaagd om moleculaire diodes te maken. Deze diodes werden door de onderzoekers op een standaard substraat gefabriceerd en de yield, de opbrengst per substraat, zou volgens de onderzoekers hoog zijn. Een moleculaire diode is even dik, hoewel je beter kunt spreken van even dun, als een molecuul: 1,5nm. Ze kunnen in de toekomst gebruikt worden voor het bouwen van elektronische schakelingen die geheel in plastic zijn uitgevoerd. Een dergelijke schakeling is slechts enkele moleculen dik en daarmee geschikt om bijvoorbeeld op een dun laagje buigbaar plastic aangebracht te worden. Plastic elektronica zal vooral toegepast worden voor schakelingen die snel en goedkoop gemaakt moeten worden. Een concurrent voor silicium halfgeleiders is het niet.

Gezien conventionele fabricagetechnieken voor halfgeleiders op deze schaal niet bruikbaar zijn, moesten de onderzoekers een andere manier vinden om de diodes te fabriceren. De onderzoekers moesten dus een oplossing vinden om de moleculen op het substraat zo te rangschikken dat deze de gevraagde diodes vormen. Gelukkig zijn er in de natuur een aantal voorbeelden van moleculen die zich geheel zelfstandig in een structuur rangschikken, zoals bij fotosynthese in planten en bij het zenuwstelsel van zoogdieren. Hier werd dan ook naar gekeken en uiteindelijk werd er gekozen om de diodes te fabriceren met organische moleculen die zichzelf automatisch rangschikken.

Om een moleculaire diode te maken wordt als eerste een dun laagje goud op een ondergrond, substraat, aangebracht. Hierop laat men een laag moleculen groeien die slechts een molecuul dik is, de monolaag. Deze moleculen staan rechtop op het dunne laagje goud. Op de monolaag wordt hierna weer een dun laagje goud aangebracht om de diode te vormen. Het probleem is echter dat er soms kleine gaten in de monolaag zitten, waardoor beide gouden lagen met elkaar in contact komen en er een kortsluiting ontstaat. De onderzoekers hebben dit probleem opgelost door op de monolaag een laag moleculen aan te brengen die niet rechtop staan, maar plat liggen om zo eventuele gaten af te sluiten. Hierna kan er op deze laag een laagje goud worden aangebracht, waardoor de gewenste diode ontstaat.