Neoweb.nl

SuperKamiokande neutrinodetector

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sparky

  • *****
  • 323
  • +46/-4
  • Gender: Male
  • Techniek is voor iedereen!
SuperKamiokande neutrinodetector
« on: March 20, 2004, 06:49:32 PM »
In Japan staat een enorme neutrino detector, de Superkamiokande-detector. De Japanse wetenschappers gebruiken de neutrinovanger om neutrino-oscillaties (verandering en trillen van deeltjes) te meten.

Botsen
Neutrino’s zijn elementaire deeltjes zonder lading of massa, daardoor zijn ze moeilijk te detecteren. Sinds het ontstaan van het heelal schieten ze met lichtsnelheid, vrijwel ongehinderd door weerstand of massa, door de ruimte. Neutrino’s ontstaan vooral in kernfusieprocessen, zoals in sterren. Hoewel iedere seconde miljarden neutrino’s door de aarde gaan, botsen de deeltjes maar heel zelden met massa (1 op de 10 tot de 15e deeltjes gemiddeld). En alleen die botsing is te meten.

De Superkamiokande-detector in het Japanse Kamioka bevindt zich 2000 meter onder de grond in een oude tinmijn en heeft ruim 14.000 detectoren, gelegen in een bassin met 45.000 ton water. Het onderzoek staat onder leiding van de Japanner Masatoshi Koshiba en de Amerikaan Raymond Davis (beide Nobelprijs 2002). Het Superkamiokande project is niet het enige neutrino-onderzoek in de wereld. Op de zuidpool wordt geprobeerd in ijsmassa neutrino’s te vangen.

Krimp
Neutrino-onderzoek vergroot het inzicht in het ontstaan van het heelal. Als kan worden aangetroond dat voldoende neutrino’s in het heelal voorkomen, kan het zogenaamde Big Crunch model aannemelijk worden gemaakt. Dit model gaat ervan uit dat het na het uitdijen van het heelal een krimp zal volgen, de Big Crunch.

bron: kijk.nl