Neoweb.nl

Maatregelen tegen nanovervuiling

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Maatregelen tegen nanovervuiling
« on: June 08, 2007, 09:30:57 AM »
Europa en Amerika samen tegen nanovervuiling


bron:tweakers.net & NanotechProject (pdf)


De Europese Commissie, het Amerikaanse Environmental Protection Agency en het Project on Emerging Nanotechnologies hebben een rapport gepubliceerd over de invloed van nanotechnologie op milieu en volksgezondheid. Meer onderzoek wordt noodzakelijk geacht.

Nanotube Nanomaterialen, waarmee over het algemeen wordt gedoeld op stoffen die kleiner dan een micrometer zijn, worden op steeds meer terreinen toegepast. Over de risico's bij het gebruik van de microscopische stoffen is echter nog maar weinig bekend, maar duidelijk is wel dat de gemakkelijk door organismen op te nemen materialen, net als bijvoorbeeld glaswol of fijnstof, niet zonder meer ongevaarlijk zijn. Dat was reden voor specialisten en analisten uit de industrie om eens om tafel te gaan zitten en een rapport met aanbevelingen voor overheden, wetenschappers, fabrikanten en consumenten op te stellen. De wetenschappers stellen onder meer dat alle producten met nanotechnologie voorlopig door middel van zogeheten 'Life Cycle Assessments' in de gaten gehouden moeten worden. Door nanomateriaal van de fabriek tot de vuilnisbak te volgen, kan inzicht gekregen worden in de effecten ervan.

Omdat er nog zo weinig studie naar de invloed van nanostoffen is gedaan, kunnen lca's voorlopig nog de nodige onvolkomenheden bevatten. Dat maakt de noodzaak voor de analyses echter alleen maar groter: 'Een goed begrip van de risico's is essentieel', meldde David Rejeski van het Project on Emerging Nanotechnologies. De Europese Commissie is het met hem eens: er is een 'veilige, volledige en verantwoordelijke strategie' nodig om de risico's hanteerbaar te maken. Internationale samenwerking is daarbij de sleutel: concurrentie tussen nano-leveranciers mag een goed beeld van de materie niet in de weg staan. Gezamenlijk onderzoek kan bovendien zorgen dat de veiligheid van gebruikers niet tot inzet van de strijd om marktaandeel wordt gemaakt, zo vertelde Renzo Tomellini van Nano- and Converging Science and Techologies.
« Last Edit: June 08, 2007, 03:50:39 PM by Digihans »