Neoweb.nl

Onderzoekers demonstreren 'nanogenerator'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Onderzoekers demonstreren 'nanogenerator'
« on: April 12, 2007, 11:52:21 AM »
Onderzoekers demonstreren 'nanogenerator'

Bron: ExtremeTech & Tweakers.net

Onderzoekers van het Georgia Institute of Technology hebben vorige week een nanogenerator gedemonstreerd. Het miniatuurtje biedt een oplossing voor de energiebehoefte van de nanoschakelingen, die veelal nog een snoertje of een batterijtje nodig hebben.

 'Er is veel aandacht voor nano-apparatuur, maar men vergeet meestal om over de stroomvoorziening na te denken', vertelde onderzoeksleider Zhong Lin Wang. Met name voor medische toepassingen, waarbij minuscule gadgets het lichaam ingestuurd kunnen worden om medicijnen te distribueren of reparatiewerkzaamheden uit te voeren, geldt dat de benodigde elektriciteit niet uit, zeg, een rekje penlites gehaald kan worden. Volgens Wang heeft zijn team een bruikbaar alternatief ontwikkeld: op een speciale elektrode werden een aantal halfgeleidende nanodraadjes bevestigd, die een klein spanningsverschil produceren als ze in beweging worden gebracht. Zo kan energie worden onttrokken aan de beweging van het generatortje, waarbij verplaatsing door de bloedsomloop van het menselijk lichaam al bruikbare hoeveelheden stroom zou opleveren. Mocht de nanogenerator om een of andere reden niet bewegen, dan kunnen de draadjes met ultrasoon geluid alsnog in trilling worden gebracht.

 Hoewel de uitvinding onder laboratoriumcondities prima functioneert, moet er nog wel heel wat werk verzet worden om de massaproductie van de betreffende draadjes mogelijk te maken. Overigens is het volgens Wang niet nodig om alleen maar aan nanotoepassingen te denken: 'Een dergelijke generator in je schoenen kan gebruikt worden om kleine apparaten te voeden. Er is maar heel weinig beweging nodig om de energieproduktie op gang te brengen.' Het afgegeven vermogen wordt volgens hem alleen beperkt door de grootte van de betreffende generator en, daarmee, de hoeveelheid nanodraadjes: per kubieke centimeter zou ongeveer vier watt kunnen worden geproduceerd.

gerelateerde links:
http://en.wikipedia.org/wiki/Schottky_barrier
http://www.extremetech.com/article2/0,1558,2112539,00.asp